Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
masło 250 gramów
żółtka 2 sztuk
sól 1 szczypta
porzeczka czarna 300 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
białka 4 sztuk
cukier puder 4 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej
mąki,
masła,
żółtek, szczypty
soli oraz 2 łyżek
cukru zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
Porzeczki oczyścić, dodać 2 łyżki
cukru i gotować, aż zgęstnieją.Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część ciasta zagnieść ponownie z
kakao i odłożyć do zamrażalnika. Drugą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyścielona papierem do pieczenia. Nałożyć duszone
porzeczki lub posmarować
dżemem. Trzecią część ciasta rozłożyć na warstwie
owoców.
Białka ubić z
cukrem pudrem na sztywną pianę i rozłożyć ja na cieście. Wierzch ciasta posypać startym na tarce, mocno schłodzonym
ciastem kakaowym. Piec 60 minut w 180 stopniach.Uwagi:
Porzeczkę czarną można zastąpić słoikiem
dżemu z czarnej porzeczki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: