ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekmasło 250 gramówżółtka 2 sztuksól 1 szczyptaporzeczka czarna 300 gramówkakao 2 łyżek stołowychbiałka 4 sztukcukier puder 4 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej mąki, masła, żółtek, szczypty soli oraz 2 łyżek cukru zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.Porzeczki oczyścić, dodać 2 łyżki cukru i gotować, aż zgęstnieją.Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część ciasta zagnieść ponownie z kakao i odłożyć do zamrażalnika. Drugą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyścielona papierem do pieczenia. Nałożyć duszone porzeczki lub posmarować dżemem. Trzecią część ciasta rozłożyć na warstwie owoców.Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i rozłożyć ja na cieście. Wierzch ciasta posypać startym na tarce, mocno schłodzonym ciastem kakaowym. Piec 60 minut w 180 stopniach.Uwagi:Porzeczkę czarną można zastąpić słoikiem dżemu z czarnej porzeczki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: