ßßß Cookit - przepis na Pleśniak owocowy

Pleśniak owocowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
masło 250 gramów
żółtka 2 sztuk
sól 1 szczypta
porzeczka czarna 300 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
białka 4 sztuk
cukier puder 4 łyżek stołowych
Wykonanie:
Z przesianej mąki, masła, żółtek, szczypty soli oraz 2 łyżek cukru zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
Porzeczki oczyścić, dodać 2 łyżki cukru i gotować, aż zgęstnieją.
Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część ciasta zagnieść ponownie z kakao i odłożyć do zamrażalnika. Drugą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyścielona papierem do pieczenia. Nałożyć duszone porzeczki lub posmarować dżemem. Trzecią część ciasta rozłożyć na warstwie owoców.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i rozłożyć ja na cieście. Wierzch ciasta posypać startym na tarce, mocno schłodzonym ciastem kakaowym. Piec 60 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Porzeczkę czarną można zastąpić słoikiem dżemu z czarnej porzeczki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10920/Plesniak-owocowy