ßßß Cookit - przepis na tartaletki z mascarpone i czarną porzeczką

tartaletki z mascarpone i czarną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam tartaletki za to, że można je nadziać czymkolwiek, zarówno na słodko jak i na słono. Najczęściej robię je z budyniem i owocami ale tym razem postanowiłam wykorzystać zapas serka mascarpone.To był strzał w dziesiątkę, bo lekkie i kremowe nadzienie doskonale komponowało się z kruchym mocno kakaowym ciastem. Całość przełamałam dżemem z czarnej porzeczki, którego kwaśna nuta dodała tym ciastkom charakteru. Spody tarteletek zawsze smaruję czekoladą, dzięki temu nie muszę się martwić, że odmiękną od nadzienia.
Składniki na 6 sztuk na kruche ciasto:
130 g mąki
20 g ciemnego kakao
100 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli na nadzienie:
250 g serka mascarpone
100 ml schłodzonej kremówki
łyżka cukru pudru
6-7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
50 g czekolady deserowej
dodatkowo:
masło i mąka do foremek
Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wycinać kółka odrobinę większe od średnicy foremek. Foremki wyłożyć ciastem, nakłuć je widelcem w kilku miejscach i do razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 10 minut. Wystudzić i delikatnie wyjąć ciastka z foremek.
Czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać dwie łyżki kremówki i mieszając rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować środki babeczek czekoladą i odstawić do zastygnięcia. Łyżkę dżemu odłożyć, resztę wyłożyć na dno tartaletek. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie zmiksować krótko z mascarpone. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na ciastka. Odłożony dżem podgrzać (można kilka sekund w mikrofali) i polać tartaletki po wierzchu.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/02/tartaletki-z-mascarpone-i-czarna.html