Wykonanie

Uwielbiam tartaletki za to, że można je nadziać czymkolwiek, zarówno na słodko jak i na słono. Najczęściej robię je z
budyniem i
owocami ale tym razem postanowiłam wykorzystać zapas
serka mascarpone.To był strzał w dziesiątkę, bo lekkie i kremowe nadzienie doskonale komponowało się z kruchym mocno
kakaowym ciastem. Całość przełamałam
dżemem z czarnej porzeczki, którego kwaśna nuta dodała tym
ciastkom charakteru.
Spody tarteletek zawsze smaruję
czekoladą, dzięki temu nie muszę się martwić, że odmiękną od nadzienia.Składniki na 6 sztuk na kruche ciasto:130 g
mąki20 g ciemnego
kakao100 g
masła50 g
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soli na nadzienie:250 g
serka mascarpone100 ml schłodzonej kremówkiłyżka
cukru pudru6-7 łyżek
dżemu z czarnej porzeczki50 g
czekolady deserowejdodatkowo:
masło i
mąka do foremekSkładniki ciasta posiekać, szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce. Foremki wysmarować
masłem i wysypać
mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym
mąką blacie, wycinać kółka odrobinę większe od średnicy foremek. Foremki wyłożyć
ciastem, nakłuć je widelcem w kilku miejscach i do razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 10 minut. Wystudzić i delikatnie wyjąć
ciastka z foremek.
Czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać dwie łyżki kremówki i mieszając rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować środki babeczek
czekoladą i odstawić do zastygnięcia. Łyżkę
dżemu odłożyć, resztę wyłożyć na dno tartaletek. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem na sztywno, następnie zmiksować krótko z
mascarpone. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na
ciastka. Odłożony
dżem podgrzać (można kilka sekund w mikrofali) i polać tartaletki po wierzchu.