Wykonanie
Dolci

Pyszne, kruchutkie ciasto z
czekoladowym, aksamitnym kremem uwielbianeprzez dzieci i dziecinnie proste do wykonania.Nie wniosę tym postem nic nowego,bo każdy chyba wie,co oznacza słowo crostata i z pewnością choć jeden raz w przygotował ją samodzielnie. Pasta frolla czyli kruche ciasto, podstawa wielu znakomitych placków,
tortów i
ciasteczek, a przygotowana w prosty sposób/czyli po włosku/ z dodatkiem kremów,
marmolady,
bakalii,
ricotty i
owoców, to najpopularniejsze włoskie ciasto, a piecze się je prawie w każdym domu.

z netuDo mojej crostaty wykorzystałam więc podstawowe składniki ciasta kruchego i przepyszny
czekoladowo-
orzechowy krem Nutella,który "zawojował" całą Italię. Jedzą go dzieci i dorośli, powstały nowe przepisy z wykorzystaniem tego kremu i na sam krem również.Jako ciekawostkę
mogę jeszcze dodać, że we Włoszech do ciast kruchych /innych również /dodaje się tylko świeże
masło.
Margaryny są mało popularne, a ich wybór jest właściwie nijaki.Trudno je dostrzec na półkach sklepowych.

Składniki: /na okrągłą formę ok.20 cm/300 g
mąki150 g
masła100-150 g
cukru pudru3
żółtkaszczypta
solizapach waniliowy/cukier/300 g kremu NutellaWykonanie:-Do miski wsypujemy wszystkie składniki (
mąkę,
cukier puder,
cukier waniliowy,
sól,
żółtka,
masło), wyrabiamy je na jednolitą masę i wkładamy na godzinę do lodówki.-Formę wysmarować
masłem lub wyłożyć papierem.-Rozwałkować 2/3 ciasta/przy pomocy folii spożywczej/ i rozłożyć na blasze/po brzegi/.-Ciasto posmarować
kremem czekoladowym, rozprowadzając go za pomocą
łopatki.-Pozostałą cześć ciasta rozwałkować i przy pomocy ozdobnego radełka wycinać paski, które następnie wyłożyć na kremie tworząc kratkę.-Ciasto piec 30-40 min.w temp.180 stopni.-Gotowe ciasto można udekorować kleksem
bitej śmietanki.

To już ostatni mój wpis w akcji Viva Italia/ z zegarkiem w ręku/,ale moje następne przepisy/przynajmniej przez najbliższy czas/ będą nadal związane ściśle z kuchnia włoską.