ßßß
Pyszne, kruchutkie ciasto z czekoladowym, aksamitnym kremem uwielbianeprzez dzieci i dziecinnie proste do wykonania.Nie wniosę tym postem nic nowego,bo każdy chyba wie,co oznacza słowo crostata i z pewnością choć jeden raz w przygotował ją samodzielnie. Pasta frolla czyli kruche ciasto, podstawa wielu znakomitych placków, tortów i ciasteczek, a przygotowana w prosty sposób/czyli po włosku/ z dodatkiem kremów, marmolady, bakalii,ricotty i owoców, to najpopularniejsze włoskie ciasto, a piecze się je prawie w każdym domu.
z netuDo mojej crostaty wykorzystałam więc podstawowe składniki ciasta kruchego i przepyszny czekoladowo-orzechowy krem Nutella,który "zawojował" całą Italię. Jedzą go dzieci i dorośli, powstały nowe przepisy z wykorzystaniem tego kremu i na sam krem również.Jako ciekawostkę mogę jeszcze dodać, że we Włoszech do ciast kruchych /innych również /dodaje się tylko świeże masło. Margaryny są mało popularne, a ich wybór jest właściwie nijaki.Trudno je dostrzec na półkach sklepowych.
Składniki: /na okrągłą formę ok.20 cm/300 g mąki150 g masła100-150 g cukru pudru3 żółtkaszczypta solizapach waniliowy/cukier/300 g kremu NutellaWykonanie:-Do miski wsypujemy wszystkie składniki (mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sól, żółtka, masło), wyrabiamy je na jednolitą masę i wkładamy na godzinę do lodówki.-Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem.-Rozwałkować 2/3 ciasta/przy pomocy folii spożywczej/ i rozłożyć na blasze/po brzegi/.-Ciasto posmarować kremem czekoladowym, rozprowadzając go za pomocą łopatki.-Pozostałą cześć ciasta rozwałkować i przy pomocy ozdobnego radełka wycinać paski, które następnie wyłożyć na kremie tworząc kratkę.-Ciasto piec 30-40 min.w temp.180 stopni.-Gotowe ciasto można udekorować kleksem bitej śmietanki.
To już ostatni mój wpis w akcji Viva Italia/ z zegarkiem w ręku/,ale moje następne przepisy/przynajmniej przez najbliższy czas/ będą nadal związane ściśle z kuchnia włoską.