Wykonanie
Wiele osób uważa za szaleństwo pieczenie
ciastek w domu. Owszem, nie jest to szybka sprawa, ale akurat ja bardzo to lubię. Ostatnio jednak mam mniej czasu i dlatego robię ich mniej. Skusiłam się na szybkie maślane
ciasteczka, bez dodatków. Są bardzo kruche i długo świeże. Na pewno pyszne byłyby przełożone
marmoladą i posypane
cukrem pudrem. Ale wtedy radziłabym dać do ciasta połowę
cukru.*na około 3 duże blaszki z piekarnikaSkładniki:300 g
mąki3
żółtka1/3 łyżeczki
soli100 g
cukru pudru200 g dobrego
masłaWszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto i umieścić w lodówce na 1-2 godziny. Rozwałkować na stolnicy obsypanej
mąką i wycinać foremką
ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200*C około 10 minut, aż będą złote.