Wykonanie
Niedawno znalazłam przepis na
ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane
czerwoną fasolą,
szpinakiem, a nawet
figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową
marmoladę. Skorzystałam również z mojego sprawdzonego przepisu na kruche
ciasteczka z m&m`sami. I tak powstały moje kruche
ciasteczka - kwiatki.
Składniki:250 g
mąki100 g
cukru pudru2
żółtka200 g
masłaszczypta
soliWszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta robimy ok. 25 kulek wielkości dużego
orzecha włoskiego. Z każdej kulki robimy okrągły placuszek i smarujemy go
marmoladą, a następnie ciasto zawijamy do środka.
Teraz lekko spłaszczamy powstałą kulkę i nadcinamy brzegi tworząc
płatki kwiatka, a każdy płatek zawijamy.
W środku każdego kwiatka kładziemy troszeczkę
marmolady i posypujemy grubym
cukrem.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Po upieczeniu
ciasteczka możemy posypać również
cukrem pudrem.
Smacznego!