ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki

Kruche babeczki

nazwa

Wykonanie

Pyszne i kolorowe, a w dodatku łatwe w wykonaniu kruche babeczki z dodatkami :) Przepis stary jak świat, dostałam go od ciotki, która miała go od swojej mamy.
CIASTO
Składniki:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 4 jaja
- szczypta soli
- ponadto:stolnica, albo jakiś inny wolny blat, waga kuchenna, sitko, nóż, wałek,folia, szklanka, foremki do babeczek i blacha.
Wykonanie:
1. Ważę mąkę i cukier. Żółtka oddzielam od białek.
2. Mąkę przesiewam na stolnicę i dodaję cukier.
3. Masło tnę na drobne kawałki i dodaję do mąki z cukrem.
4.Dodaję sól i żółtka, całość szybko zagniatam
5. Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na ok 30 minut.
6. Po wyciągnięciu z lodówki, rozwałkowuję i wycinam kółka za pomocą szklanki.
7. Foremki smaruję masłem i układam w nich wycięte kółka, lekko dociskając do brzegów. Foremki układam na blaszce.
8. Piekę w 180 st. C przez ok. 15 minut.
Gotowe babeczki mogę "ubrać" w dowolny sposób. Ja preferuje krem plus dodatki w postaci: kiwi, winogron, kawałków pomarańczy, rodzynek, suszonych moreli, orzechów włoskich, galaretek.
KREM
Składniki:
- kostka masła
- 200 g cukru pudru (1 szklanka)
- 2 jajka
- łyżka kakao
- spirytus
- mikser i miska
Wykonanie:
1. Żółtka oddzielam od białek.
2. Masło i cukier ucieram w misce, aż powstanie jednolita masa. W trakcie miksowania dodaję żółtka i dwie łyżki spirytusu.
3. Krem dzielę na dwie, mniej więcej równe części. Do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie miksuję.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2015/02/kruche-babeczki.html