Wykonanie
Pyszne i kolorowe, a w dodatku łatwe w wykonaniu kruche babeczki z dodatkami :) Przepis stary jak świat, dostałam go od ciotki, która miała go od swojej mamy.CIASTOSkładniki:- 300 g
mąki krupczatki- 200 g
masła- 100 g
cukru- 4
jaja- szczypta
soli- ponadto:stolnica, albo jakiś inny wolny blat, waga kuchenna, sitko, nóż, wałek,folia, szklanka, foremki do babeczek i blacha.Wykonanie:1. Ważę
mąkę i
cukier.
Żółtka oddzielam od
białek.2.
Mąkę przesiewam na stolnicę i dodaję
cukier.3.
Masło tnę na drobne kawałki i dodaję do
mąki z
cukrem.4.Dodaję
sól i
żółtka, całość szybko zagniatam5. Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na ok 30 minut.6. Po wyciągnięciu z lodówki, rozwałkowuję i wycinam kółka za pomocą szklanki.7. Foremki smaruję
masłem i układam w nich wycięte kółka, lekko dociskając do brzegów. Foremki układam na blaszce.8. Piekę w 180 st. C przez ok. 15 minut.Gotowe babeczki
mogę "ubrać" w dowolny sposób. Ja preferuje krem plus dodatki w postaci:
kiwi,
winogron, kawałków
pomarańczy,
rodzynek,
suszonych moreli,
orzechów włoskich,
galaretek.KREMSkładniki:- kostka
masła- 200 g
cukru pudru (1 szklanka)- 2
jajka- łyżka
kakao-
spirytus- mikser i miskaWykonanie:1.
Żółtka oddzielam od
białek.2.
Masło i
cukier ucieram w misce, aż powstanie jednolita masa. W trakcie miksowania dodaję
żółtka i dwie łyżki
spirytusu.3. Krem dzielę na dwie, mniej więcej równe części. Do jednej z nich dodaję
kakao i dokładnie miksuję.SMACZNEGO :)