ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 40(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówmasło 150 gramówcukier puder 80 gramówcukier waniliowy 1 sztukkakao 1 łyżek stołowychsól 1 szczyptabiałka 1 sztukWykonanie:Z przesianej maki, masła, cukru pudru, soli i cukru waniliowego zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Każda część zawinąć w folie i włożyć na 60 minut do lodówki.Z obu części ciasta uformować równe wałki o szerokości 1 cm i układać naprzemiennie obok siebie na wysypanej mąka stolnicy (białe-ciemne-białe). Posmarować białkiem, a na wierzchy ułożyć druga warstwę ciasta na odwrót, ciemne-białe-ciemne. Ponownie posmarować białkiem i lekko docisnąć. Ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Zamrożone ciasto pokroić na ukośne paski ok. 7 mm grubości. Placuszki układać na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wystudzić w piekarniku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: marta1978Data: 2009-12-14super,muszę wypróbować...Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: