ßßß Cookit - przepis na Pleśniak z pianą

Pleśniak z pianą

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 24
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3i 1/2 szklanek
jajka 6 sztuk
dżem według uznania
kakao 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
margaryna 1 i 1/2 kostek
cukier 1 i 1/2 szklanek
mąka ziemniaczana 3 łyżek deserowych
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę,żółta, proszek do pieczenia oraz margarynę zagniatamy w ciasto. Dzielimy je na 3 części. Jedną z nich rozwałkowujemy i wylepiamy nią formę posmarowaną tłuszczem, drugą mieszamy z kakao. Powstałe ciasto ciemne i jasne wkładamy do lodówki na 20 minut. Wierzch ciasta, które znajduje się w formie, smarujemy dżemem. Schłodzone ciemne ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim drzem. Z cukru, mąki ziemniaczanej, białek ubijamy pianę którą nakładamy na posypane ciemne ciasto. Jasnym ciastem, również startym na tarce, pokrywamy piankę. Piec 45 minut w temp. 180 stopniach.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: karolka
Data: 2010-10-16
za każdym razem kiedy robię pleśniaka nie wychodzi mi piana jak mam ją zrobić żeby mi wyszła
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5317/Plesniak-z-piana