Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 24(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3i 1/2 szklanek
jajka 6 sztuk
dżem według uznania
kakao 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
margaryna 1 i 1/2 kostek
cukier 1 i 1/2 szklanek
mąka ziemniaczana 3 łyżek deserowychWykonanie:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Mąkę,żółta,
proszek do pieczenia oraz
margarynę zagniatamy w ciasto. Dzielimy je na 3 części. Jedną z nich rozwałkowujemy i wylepiamy nią formę posmarowaną tłuszczem, drugą mieszamy z
kakao. Powstałe ciasto ciemne i jasne wkładamy do lodówki na 20 minut. Wierzch ciasta, które znajduje się w formie, smarujemy
dżemem. Schłodzone ciemne ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim drzem. Z
cukru,
mąki ziemniaczanej,
białek ubijamy pianę którą nakładamy na posypane ciemne ciasto. Jasnym
ciastem, również startym na tarce, pokrywamy piankę. Piec 45 minut w temp. 180 stopniach.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: karolkaData: 2010-10-16za każdym razem kiedy robię pleśniaka nie wychodzi mi piana jak mam ją zrobić żeby mi wyszłaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: