ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 0,5 kilogramówmleko 0,75 szklanekjajka 2 sztukcukier 7 łyżek stołowychdrożdże 40 gramówwiśnie 0,5 kilogramówCynamon 1 łyżek deserowycholej 2 łyżek stołowychWykonanie:W ciepłym mleku wymieszać drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę maki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośniety rozczyn połączyć z przesianą mąką i dobrze wyrobić, dodać jajka i jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, wyrównać oraz posmarować olejem. Ułożyć na nim wydrylowane wiśnie i całą powierzchnię ciasta skropić resztą oleju. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem i posypać wierzch ciasta. Piec w 180 stopniach. Po 30 minutach obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze ok. 20 minut. Podczas ostatnich kilku minut pieczenia uruchomić funkcje grill. Ciasto posypać reszta cukru i skarmelizować go.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: