Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 0,5 kilogramów
mleko 0,75 szklanek
jajka 2 sztuk
cukier 7 łyżek stołowych
drożdże 40 gramów
wiśnie 0,5 kilogramów
Cynamon 1 łyżek deserowych
olej 2 łyżek stołowychWykonanie:W ciepłym
mleku wymieszać
drożdże, 2 łyżki
cukru i łyżkę
maki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośniety rozczyn połączyć z przesianą
mąką i dobrze wyrobić, dodać
jajka i jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką, wyrównać oraz posmarować
olejem. Ułożyć na nim wydrylowane
wiśnie i całą powierzchnię ciasta skropić resztą
oleju. 4 łyżki
cukru wymieszać z
cynamonem i posypać wierzch ciasta. Piec w 180 stopniach. Po 30 minutach obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze ok. 20 minut. Podczas ostatnich kilku minut pieczenia uruchomić funkcje grill. Ciasto posypać reszta
cukru i skarmelizować go.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: