Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 200 gramów
drożdże 20 gramów
śmietana 0,5 szklanek
jajka 3 sztuk
jabka 0,75 kilogramów
cukier 2 łyżek stołowych
cukier puder 1,5 łyżek stołowych
wanilia 1.5 łyżek stołowychWykonanie:
Jajka umyć z dwóch oddzielić
żółtka.
Mąkę przesiać dodać
masło i
drożdże, dokładnie posiekać nożem, następnie zrobić z
mąki wianuszek, dodać
śmietanę , 2
żółtka i jedno całe
jajko. Zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na około 1 godzinę .
jabłka umyć , obrać, pokroić w cząsteczki usuwając gniazda nasienne . Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm wykrajać krążki o średnicy 7 cm. Na każdy krążek nakładać po cząsteczce
jabłka . Zlepiać pierożki i układać je na blaszce lekko wysmarowanej tłuszczem. Powierzchnię pierożków wysmarować
białkiem i posypać
cukrem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni C pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę , czasu nie mierzymy wyciągnąć gdy ciasto będzie miało złoty kolor. Podawać można na gorąco lub zimno. Najlepsze są gorące, lub z ubitą słodką
śmietaną. Posypać po wierzchu
cukrem pudrem z
wanilią.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: