ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanekmasło 200 gramówdrożdże 20 gramówśmietana 0,5 szklanekjajka 3 sztukjabka 0,75 kilogramówcukier 2 łyżek stołowychcukier puder 1,5 łyżek stołowychwanilia 1.5 łyżek stołowychWykonanie:Jajka umyć z dwóch oddzielić żółtka. Mąkę przesiać dodać masło i drożdże, dokładnie posiekać nożem, następnie zrobić z mąki wianuszek, dodać śmietanę , 2 żółtka i jedno całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na około 1 godzinę . jabłka umyć , obrać, pokroić w cząsteczki usuwając gniazda nasienne . Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm wykrajać krążki o średnicy 7 cm. Na każdy krążek nakładać po cząsteczce jabłka . Zlepiać pierożki i układać je na blaszce lekko wysmarowanej tłuszczem. Powierzchnię pierożków wysmarować białkiem i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni C pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę , czasu nie mierzymy wyciągnąć gdy ciasto będzie miało złoty kolor. Podawać można na gorąco lub zimno. Najlepsze są gorące, lub z ubitą słodką śmietaną. Posypać po wierzchu cukrem pudrem z wanilią.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: