ßßß Cookit - przepis na Pierożki z jabłkami w cieście

Pierożki z jabłkami w cieście

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 200 gramów
drożdże 20 gramów
śmietana 0,5 szklanek
jajka 3 sztuk
jabka 0,75 kilogramów
cukier 2 łyżek stołowych
cukier puder 1,5 łyżek stołowych
wanilia 1.5 łyżek stołowych
Wykonanie:
Jajka umyć z dwóch oddzielić żółtka. Mąkę przesiać dodać masło i drożdże, dokładnie posiekać nożem, następnie zrobić z mąki wianuszek, dodać śmietanę , 2 żółtka i jedno całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na około 1 godzinę . jabłka umyć , obrać, pokroić w cząsteczki usuwając gniazda nasienne . Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm wykrajać krążki o średnicy 7 cm. Na każdy krążek nakładać po cząsteczce jabłka . Zlepiać pierożki i układać je na blaszce lekko wysmarowanej tłuszczem. Powierzchnię pierożków wysmarować białkiem i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni C pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę , czasu nie mierzymy wyciągnąć gdy ciasto będzie miało złoty kolor. Podawać można na gorąco lub zimno. Najlepsze są gorące, lub z ubitą słodką śmietaną. Posypać po wierzchu cukrem pudrem z wanilią.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7014/Pierozki-z-jablkami-w-ciescie