ßßß Cookit - przepis na Przepiórki ż ryżem

Przepiórki ż ryżem

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
przepiórka 8 sztuk
ryż 200 gramów
słonina 8 sztuk
masło 80 gramów
parmezan starty 60 gramów
mąka 10 gramów
bazylia 1 sztuk
szałwia 1 sztuk
natka pietruszki 1 sztuk
seler naciowy 1 sztuk
rosół 1 szklanek
wino marsala 30 mililitrów
trufle białe 30 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Przepiórki oczyścić, umyć, obłożyć plasterkami słoniny i obwiązać, a następnie włożyć do rondla z 10 g masła i całymi gałązkami ziół. Przyprawić solą, pieprzem i dusić na małym ogniu, dolewając stopniowo wino. W tym czasie w innym rondelku rozpuścić masło, zagęścić je mąką i zalać rosołem; podgrzać i dobrze wymieszać, a następnie przelać do rondla z przepiórkami i dusić jeszcze 15 minut. Gotowe przepiórki wyjąć z rondla i trzymać w cieple, aby pozostały gorące. Z sosu usunąć gałązki ziół, zebrać tłuszcz i sos przecedzić. Ryż ugotować, odcedzić i dokładnie wymieszać z resztą masła i parmezanem. Przepiórki podawać ułożone na ryżu, polane gorącym sosem i posypane plasterkami trufli.
Uwagi:
8 plasterków słoniny; bazylia, szałwia i zielona pietruszka w gałązce
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1635/Przepiorki-z-ryzem