Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
przepiórka 8 sztuk
ryż 200 gramów
słonina 8 sztuk
masło 80 gramów
parmezan starty 60 gramów
mąka 10 gramów
bazylia 1 sztuk
szałwia 1 sztuk
natka pietruszki 1 sztuk
seler naciowy 1 sztukrosół 1 szklanek
wino marsala 30 mililitrów
trufle białe 30 gramów
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Przepiórki oczyścić, umyć, obłożyć plasterkami
słoniny i obwiązać, a następnie włożyć do rondla z 10 g
masła i całymi gałązkami
ziół. Przyprawić
solą,
pieprzem i dusić na małym ogniu, dolewając stopniowo
wino. W tym czasie w innym rondelku rozpuścić
masło, zagęścić je
mąką i zalać rosołem; podgrzać i dobrze wymieszać, a następnie przelać do rondla z
przepiórkami i dusić jeszcze 15 minut. Gotowe
przepiórki wyjąć z rondla i trzymać w cieple, aby pozostały gorące. Z sosu usunąć gałązki
ziół, zebrać tłuszcz i sos przecedzić.
Ryż ugotować, odcedzić i dokładnie wymieszać z resztą
masła i
parmezanem.
Przepiórki podawać ułożone na
ryżu, polane gorącym sosem i posypane plasterkami
trufli.Uwagi:8 plasterków
słoniny;
bazylia,
szałwia i zielona
pietruszka w gałązceKuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: