ßßß Cookit - przepis na Mus migdałowy

Mus migdałowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
pomarańcza 6 sztuk
migdały posiekane 80 gramów
żelatyna 6 łyżek deserowych
polewa czekoladowa biała 500 gramów
jajka 6 sztuk
śmietana kremówka 800 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
płatki migdałowe 20 gramów
orzeszki pistacjowe 20 gramów
Wykonanie:
Sparzone pomarańcze obrać, dokładnie usunąć białą skórkę. 4 pomarańcze pokroić w plasterki i wyłożyć nimi dużą szklaną miskę. Posiekane migdały zrumienić na suchej patelni, nie przerywając mieszania. Przełożyć na talerzyk, wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę również ubić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki puszysty krem. Namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody żelatynę rozpuścić na ogniu, wymieszać z 3 łyżkami kremu i połączyć z pozostałym kremem. Polewę czekoladową stopić, wystudzić i dodać do kremu, dokładnie wymieszać. Do tężejącej masy przekładać porcjami bitą śmietanę, ostrożnie wymieszać. Dodać pianę z białek oraz prażone migdały. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć. Mus migdałowy przełożyć na plasterki pomarańczy i odstawić na 3h w chłodne miejsce. Pozostałe pomarańcze obrać, pokroić na plasterki lub podzielić na cząstki(zdjąć skórki). Udekorować nimi gotowy deser. Przed podaniem mus migdałowy posypać płatkami migdałowymi i pokrojonymi orzeszkami pistacjowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Pycha!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5095/Mus-migdalowy