Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
pomarańcza 6 sztuk
migdały posiekane 80 gramów
żelatyna 6 łyżek deserowych
polewa czekoladowa biała 500 gramów
jajka 6 sztuk
śmietana kremówka 800 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
płatki migdałowe 20 gramów
orzeszki pistacjowe 20 gramówWykonanie:Sparzone
pomarańcze obrać, dokładnie usunąć białą skórkę. 4
pomarańcze pokroić w plasterki i wyłożyć nimi dużą szklaną miskę. Posiekane
migdały zrumienić na suchej patelni, nie przerywając mieszania. Przełożyć na talerzyk, wystudzić.
Białka ubić na sztywną pianę.
Śmietanę również ubić.
Żółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na gładki puszysty krem. Namoczoną w niewielkiej ilości zimnej
wody żelatynę rozpuścić na ogniu, wymieszać z 3 łyżkami kremu i połączyć z pozostałym kremem.
Polewę czekoladową stopić, wystudzić i dodać do kremu, dokładnie wymieszać. Do tężejącej masy przekładać porcjami
bitą śmietanę, ostrożnie wymieszać. Dodać pianę z
białek oraz prażone
migdały. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć. Mus
migdałowy przełożyć na plasterki
pomarańczy i odstawić na 3h w chłodne miejsce. Pozostałe
pomarańcze obrać, pokroić na plasterki lub podzielić na cząstki(zdjąć skórki). Udekorować nimi gotowy deser. Przed podaniem mus
migdałowy posypać
płatkami migdałowymi i pokrojonymi orzeszkami pistacjowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: