ßßß Cookit - przepis na Peklowany i pieczony karczek

Peklowany i pieczony karczek

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
karczek wieprzowy bez kości 2 kilogramów
liść laurowy 4 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
pieprz ziarnisty 8 sztuk
gorczyca 10 sztuk
czosnek 5 ząbki
peklosól 1 łyżek stołowych
vegeta 1 łyżek stołowych
przyprawa marynata pikantna 0.5 łyżek deserowych
pieprz 0.5 łyżek deserowych
majeranek 2 łyżek stołowych
smalec 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć. Oczyszczony czosnek pokroić w słupki. Czubkiem noża po nakłuwać, dość głęboko, mięso (ze wszystkich stron), w otwory wkładać słupki czosnku. Karczek dobrze natrzeć peklosolą i jarzynką, obsypać przyprawą marynata, mielonym pieprzem i majerankiem. Włożyć do naczynia i obłożyć listkami laurowymi, zielem angielskim, ziarnkami pieprzu i gorczycy, przykryć pokrywką i włożyć na 3 doby do lodówki. Przełożyć do brytfanny, podlać szklanką wody, na wierzch położyć wiórki smalcu, obłożyć 2 świeżymi listkami laurowymi i ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego, 2 ząbkami czosnku. Piec, odkryty, ok. 2,5 godziny w 200 stopniach co jakiś czas odwracając, tak aby mięso piekło się ze wszystkich stron. Od czasy do czasu podlewać małą ilością wody. Jak widelec będzie się lekko wkuwał w mięso - to karczek jest już upieczony.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Zdzichu
Data: 2011-04-22
Zdzichu mowi ze ta strona jest fajna i ze dobra znalazlem!! XDDDDDDDDDDDD :]]]]] suuuuuuuuper stronka naprawde nie zartuje hehe supcio :P hihi
Autor: ania
Data: 2009-10-12
a jak do naczynia zaroodpornego nie mozna podlewac wody??
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3710/Peklowany-i-pieczony-karczek