Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegokarczek wieprzowy bez kości 2 kilogramów
liść laurowy 4 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
pieprz ziarnisty 8 sztuk
gorczyca 10 sztuk
czosnek 5 ząbkipeklosól 1 łyżek stołowych
vegeta 1 łyżek stołowych
przyprawa marynata pikantna 0.5 łyżek deserowych
pieprz 0.5 łyżek deserowych
majeranek 2 łyżek stołowych
smalec 2 łyżek stołowychWykonanie:
Mięso umyć i osuszyć. Oczyszczony
czosnek pokroić w słupki. Czubkiem noża po nakłuwać, dość głęboko,
mięso (ze wszystkich stron), w otwory wkładać słupki
czosnku. Karczek dobrze natrzeć peklosolą i jarzynką, obsypać przyprawą marynata, mielonym
pieprzem i
majerankiem. Włożyć do naczynia i obłożyć listkami laurowymi,
zielem angielskim, ziarnkami
pieprzu i
gorczycy, przykryć pokrywką i włożyć na 3 doby do lodówki. Przełożyć do brytfanny, podlać szklanką
wody, na wierzch położyć wiórki
smalcu, obłożyć 2 świeżymi listkami laurowymi i ziarenkami
pieprzu,
ziela angielskiego, 2 ząbkami
czosnku. Piec, odkryty, ok. 2,5 godziny w 200 stopniach co jakiś czas odwracając, tak aby
mięso piekło się ze wszystkich stron. Od czasy do czasu podlewać małą ilością
wody. Jak widelec będzie się lekko wkuwał w
mięso - to karczek jest już upieczony.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaKomentarze:Autor: ZdzichuData: 2011-04-22Zdzichu
mowi ze ta strona jest fajna i ze dobra znalazlem!! XDDDDDDDDDDDD :]]]]] suuuuuuuuper stronka naprawde nie zartuje hehe supcio :P hihiAutor: aniaData: 2009-10-12a jak do naczynia zaroodpornego nie mozna podlewac wody??Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: