Wykonanie
« Powrót

Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso wieprzowe 2 kilogramów
czosnek 5 ząbki
liść laurowy 4 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
pieprz ziarnisty 8 sztuk
gorczyca 10 sztuk
peklosól 1 łyżek stołowych
vegeta 1 łyżek stołowych
przyprawa marynata pikantna 0.5 łyżek deserowych
pieprz 0.5 łyżek deserowych
majeranek 2 łyżek stołowych
smalec 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mięso umyć,osączyć. Oczyszczony
czosnek pokroić w słupki. Czubkiem noża nakłuwać dość głęboko, z obu stron,
mięso i w otwór wkładać słupek
czosnku.
wieprzowinę ze wszystkich stron dobrze natrzeć peklosolą i przyprawą jarzynową, oprószyć przyprawą marynata,
pieprzem mielonym i obsypać
majerankiem.
Mięso ma być dobrze posolone . Włożyć do naczynia, obłożyć ze wszystkich stron liśćmi laurowymi,
zielem angielskim, ziarnami
pieprzu i
gorczycy. Przykryć naczynie pokrywką i włożyć do lodówki na 3 doby. Wyjąć z lodówki.
Mięso dobrze zwinąć i ciasno obwiązać dratwą. Włożyć do brytfanki, podlać szklanką
wody, wierzch obłożyć wiórkami
smalcu, dodać 2 świeże
listki laurowe, ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego, 2 świeże ząbki
czosnku. Piec ok.2,5 godziny w 200 stopniach,bez przykrycia. Co jakiś czas trzeba
mięso obrócić, tak aby się piekło ze wszystkich stron i podlewać
wodą.
Mięso będzie dobrze upieczone wtedy, gdy widelec będzie się lekko w nie wkuwał. Gdy
szynka wystygnie i będzie zimna, to zdjąć z niej dratwę.
Uwagi:
mięso wieprzowe od
szynki w całości
Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: