Wykonanie
Mam słabość do domowych
wędlin, które zawsze wygrają z tymi ze sklepu. Nie ma to jak domowy wybór tym razem zrobiłam pyszny domowy wiejski
salceson niektórzy nazywają go rolada
mięsną.Smak,aromat "niebo w gębie" Z kromką
wiejskiego chleba nic więcej do szczęścia nie potrzeba.Dla mnie numer jeden.

Składniki2
golonki wieprzowe około 3-4kg1poledwica wieprzowa1 ozorek 2 nóżki wieprzowe0,5 kg skórek od
słoniny -można zastąpić dwiema nóżkami.
Przyprawy na 5 kg
mięsa1,5 dag
pieprzu Kamis1dag
ziela angielskiego Kamis5
liści laurowych Kamis12 dag
soli3-5 ząbków
czosnku .

Sposób wykonaniaSurowce
mięsne opłukać w zimnej bieżącej wodzie zalać gorąco
woda i parzyć wraz z
przyprawami w temp 85-90 stopni ,gotować bardzo powoli jak na
galaretkę z nóżek do miejskości aż
mięsko będzie łatwo odstawać od kości.Pokroić
mięsko w duże kawałki .
Polędwice i ozorka zostawić w całości.Rosół przecedzić .Napełnić osłonkę
mięsem ,
polędwicą ,ozorkiem zalać rosołem ,dobrze zawiązać osłonkę.Włożyć
salceson do prawie wrzącej
wody,parzyć w temperaturze 8o-85 stopni przez około 2 godziny .Wyjąć z
wody ułożyć na desce po 30 minutach przycisnąć druga deska ,obciążyć wynieść do chłodnego pomieszczenia,pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego