ßßß
Składniki2 golonki wieprzowe około 3-4kg1poledwica wieprzowa1 ozorek 2 nóżki wieprzowe0,5 kg skórek od słoniny -można zastąpić dwiema nóżkami.Przyprawy na 5 kg mięsa1,5 dag pieprzu Kamis1dag ziela angielskiego Kamis5 liści laurowych Kamis12 dag soli3-5 ząbków czosnku .
Sposób wykonaniaSurowce mięsne opłukać w zimnej bieżącej wodzie zalać gorąco woda i parzyć wraz z przyprawami w temp 85-90 stopni ,gotować bardzo powoli jak na galaretkę z nóżek do miejskości aż mięsko będzie łatwo odstawać od kości.Pokroić mięsko w duże kawałki .Polędwice i ozorka zostawić w całości.Rosół przecedzić .Napełnić osłonkę mięsem ,polędwicą ,ozorkiem zalać rosołem ,dobrze zawiązać osłonkę.Włożyć salceson do prawie wrzącej wody,parzyć w temperaturze 8o-85 stopni przez około 2 godziny .Wyjąć z wody ułożyć na desce po 30 minutach przycisnąć druga deska ,obciążyć wynieść do chłodnego pomieszczenia,pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego