« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanekcukier 1 szklanekcukier waniliowy według uznaniamasło 150 gramówjajko 5 sztukmleko 1 szklanekkakao 3 łyżek stołowychproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychsorbetcytrynowy 1 sztuktłuszcz według uznaniabułka tarta według uznaniaWykonanie:Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.Jajka rozbij.Żółtka dodaj do masła.Białka ubij.Pianę z białek połącz z utarta masa.Podziel je na pół.Foremkę keksową natłuść i porusz bułką tarta.do jednej porcji masy dodaj kakao, połowę mąki i proszku do pieczenia oraz pół szklani mleka.Do drugiej- skórkę pomarańczową, resztę mąki, proszku do pieczenia i mleka. Obydwa ciasta na przemian wkładaj do foremki.Ciasto piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.Przygotuj likier:Cukier puder utrzyj na gładko z sokiem pomarańczowym i 4 łyżkami wrzątku. Wystudzone ciasto posmaruj lukrem. Udekoruj skórkę pomarańczowa i ewentualnie miętą.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: