ßßß Cookit - przepis na Lukrowe ciasto marmurowe

Lukrowe ciasto marmurowe

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy według uznania
masło 150 gramów
jajko 5 sztuk
mleko 1 szklanek
kakao 3 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sorbet cytrynowy 1 sztuk
tłuszcz według uznania
bułka tarta według uznania
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Jajka rozbij.
Żółtka dodaj do masła.
Białka ubij.
Pianę z białek połącz z utarta masa.
Podziel je na pół.
Foremkę keksową natłuść i porusz bułką tarta.
do jednej porcji masy dodaj kakao, połowę mąki i proszku do pieczenia oraz pół szklani mleka.
Do drugiej- skórkę pomarańczową, resztę mąki, proszku do pieczenia i mleka. Obydwa ciasta na przemian wkładaj do foremki.
Ciasto piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przygotuj likier:
Cukier puder utrzyj na gładko z sokiem pomarańczowym i 4 łyżkami wrzątku. Wystudzone ciasto posmaruj lukrem. Udekoruj skórkę pomarańczowa i ewentualnie miętą.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3335/Lukrowe-ciasto-marmurowe