Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada gorzka 250 gramów
kawa 3 łyżek stołowych
jajka 5 sztuk
cukier 125 gramów
żelatyna 6 łyżek stołowych
bita śmietana 200 mililitrów
koniak 50 mililitrów
cukier puder według uznania
pomarańcza 1 sztukWykonanie:100 g
czekolady utrzeć na wiórki i odstawić. Resztę połamać na kawałki i rozpuścić na parze. Nie mieszać. Dodać
kawę, sok i drobno startą skórkę z
pomarańczy.
Jajka z
cukrem ubijać na parze przez ok. 10 min. Wystudzić.
Żelatynę zalać letnią
woda i gdy napęcznieje, razem z
bitą śmietaną dodać do masy czekoladowej. Połączyć z masą jajeczną, doprawić
alkoholem. Dookoła sufletowej formy umieścić wystający ponad jej brzeg pasek papieru pergaminowego. Wlać masę, która powinna sięgać wysokości papierowego obrzeżenia.Deser wstawić na 3 godziny do lodówki. W momencie podawania na stół usunąć papier, wierzch posypać wiórkami czekoladowymi, wymieszanymi z
cukrem pudrem.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: FloressData: 2009-01-03
bobreDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: