ßßß Cookit - przepis na Legumina czekoladowa

Legumina czekoladowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 250 gramów
kawa 3 łyżek stołowych
jajka 5 sztuk
cukier 125 gramów
żelatyna 6 łyżek stołowych
bita śmietana 200 mililitrów
koniak 50 mililitrów
cukier puder według uznania
pomarańcza 1 sztuk
Wykonanie:
100 g czekolady utrzeć na wiórki i odstawić. Resztę połamać na kawałki i rozpuścić na parze. Nie mieszać. Dodać kawę, sok i drobno startą skórkę z pomarańczy.
Jajka z cukrem ubijać na parze przez ok. 10 min. Wystudzić. Żelatynę zalać letnią woda i gdy napęcznieje, razem z bitą śmietaną dodać do masy czekoladowej. Połączyć z masą jajeczną, doprawić alkoholem. Dookoła sufletowej formy umieścić wystający ponad jej brzeg pasek papieru pergaminowego. Wlać masę, która powinna sięgać wysokości papierowego obrzeżenia.
Deser wstawić na 3 godziny do lodówki. W momencie podawania na stół usunąć papier, wierzch posypać wiórkami czekoladowymi, wymieszanymi z cukrem pudrem.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-01-03
bobre
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6844/Legumina-czekoladowa