ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoczekolada gorzka 250 gramówkawa 3 łyżek stołowychjajka 5 sztukcukier 125 gramówżelatyna 6 łyżek stołowychbita śmietana 200 mililitrówkoniak 50 mililitrówcukier puder według uznaniapomarańcza 1 sztukWykonanie:100 g czekolady utrzeć na wiórki i odstawić. Resztę połamać na kawałki i rozpuścić na parze. Nie mieszać. Dodać kawę, sok i drobno startą skórkę z pomarańczy.Jajka z cukrem ubijać na parze przez ok. 10 min. Wystudzić. Żelatynę zalać letnią woda i gdy napęcznieje, razem z bitą śmietaną dodać do masy czekoladowej. Połączyć z masą jajeczną, doprawić alkoholem. Dookoła sufletowej formy umieścić wystający ponad jej brzeg pasek papieru pergaminowego. Wlać masę, która powinna sięgać wysokości papierowego obrzeżenia.Deser wstawić na 3 godziny do lodówki. W momencie podawania na stół usunąć papier, wierzch posypać wiórkami czekoladowymi, wymieszanymi z cukrem pudrem.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: FloressData: 2009-01-03bobreDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: