Wykonanie
Chyba każdy z Was lubi
galaretkę owocową....?:) A jedliście już taką własnoręcznie przyrządzoną z prawdziwych owoców? Jeśli nie, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Prezentuję Wam
galaretkę z
pomarańczy, ale możecie przygotować swoją z innych Waszych ulubionych
owoców:) Moje Dzieci ją uwielbiają, ale i dorosłym ogromnie smakuje. Wspaniały
cytrusowy, głęboki smak i ten intensywny
pomarańczowy kolor, do tego starta
gorzka czekolada... mmmm... coś pysznego.... Zapraszam serdecznie!SKŁADNIKI na 4 porcje:500 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy wraz z resztkami miąższu (u mnie było to 6 dużych, soczystych
pomarańczy)1/3 szklanki
cukru4,5 łyżeczki
żelatynyWYKONANIE:
Pomarańcze wyszoruj i dokładnie umyj.Przekrój je na pół i wyciśnij do garnka cały sok. Nie martw się, jeśli wpadną do niego cząsteczki miąższu, im więcej ich w
galaretce, tym lepiej.Do soku dosyp
cukier i całość zagotuj przez chwilę - tylko do rozpuszczenia się
cukru.Zdejmij garnek z ognia i dodaj do soku
żelatynę. Dokładnie rozmieszaj, aby nie pozostało żadnych grudek
żelatyny.
Galaretkę przelej do miseczek i wstaw na 5-6 godzin go lodówki do stężenia.Podawaj ze startą
gorzka czekoladą lub z kleksami
bitej śmietany. Smacznego!