ßßß
Próbowaliście zrobić sami galaretkę? Ja już kilka razy, jak miałam nadmiar owoców (pyszna jest wiśniowa!). Galaretka w proszku się nie umywa ;). Przede wszystkim smak i brak 'aromatów identycznych z naturalnymi'. Polecam, przed zbliżającym się latem i apetytem na ciasta sezonowe z owocami i galaretką :). A jak smakowała galaretka pomarańczowa obsypana startą gorzką czekoladą? Jak wedlowskie delicje ... tyle, że bez biszkoptu - pychaaa...Składniki na 5 galaretek (z formy silikonowej do muffinek):350 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (najlepiej z wszelkimi 'fafkulcami', bez błonek ;), u mnie był to sok z 5 pomarańczy3 łyżeczki żelatyny, z lekkim czubem50 g cukru (można dać więcej, mniej - zależy od słodkości pomarańczy)otarta skórka z 1 pomarańczywiórki z gorzkiej czekolady - do podania (opcjonalnie)2 łyżki likieru cytrusowego - tylko w wersji dla dorosłych(wtedy dodatkowo o pół łyżeczki żelatyny więcej)Sok z pomarańczy zagotować z cukrem i otartą skórką, mieszając, zdjąć z palnika natychmiast po rozpuszczeniu się cukru. Do gorącego soku wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Nalać do foremek. Ostudzić i schłodzić do stężenia. Można podawać ze startymi wiórkami czekolady.Smacznego :)