Wykonanie
Próbowaliście zrobić sami galaretkę? Ja już kilka
razy, jak miałam nadmiar
owoców (pyszna jest wiśniowa!).
Galaretka w proszku się nie umywa ;). Przede wszystkim smak i brak 'aromatów identycznych z naturalnymi'. Polecam, przed zbliżającym się latem i apetytem na ciasta sezonowe z
owocami i
galaretką :). A jak smakowała
galaretka pomarańczowa obsypana startą gorzką czekoladą? Jak wedlowskie delicje ... tyle, że bez
biszkoptu - pychaaa...Składniki na 5
galaretek (z formy silikonowej do muffinek):350 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy (najlepiej z wszelkimi 'fafkulcami', bez błonek ;), u mnie był to sok z 5
pomarańczy3 łyżeczki
żelatyny, z lekkim czubem50 g
cukru (można dać więcej, mniej - zależy od słodkości
pomarańczy)otarta skórka z 1
pomarańczywiórki z
gorzkiej czekolady - do podania (opcjonalnie)2 łyżki
likieru cytrusowego - tylko w wersji dla dorosłych(wtedy dodatkowo o pół łyżeczki
żelatyny więcej)Sok z
pomarańczy zagotować z
cukrem i otartą skórką, mieszając, zdjąć z palnika natychmiast po rozpuszczeniu się
cukru. Do gorącego soku wsypać
żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Nalać do foremek. Ostudzić i schłodzić do stężenia. Można podawać ze startymi wiórkami
czekolady.Smacznego :)