Wykonanie
Witajcie! Dłuższą chwilę nas nie było, ale nie dlatego, że nie chcieliśmy. Sezon jesienny zaatakował nagle - najpierw grypami,
potem ciemnościami, protestował nawet obiektyw. W końcu wyszło trochę słońca, udało nam się zrobić
dżem, zdjęcia i oto jesteśmy. :)Z
dżemem pomarańczowym z
czekoladą było dość zabawnie, bo przy pierwszej próbie wyszedł
przetwór czekoladowy ze śladową ilością
pomarańczy. Przesłodka rzecz, nadaje się bardziej do naleśników lub placków, niż do kanapek. K. jest zachwycony, bo
słodycze uwielbia. Ja natomiast jestem zwolenniczką wersji drugiej, bardziej pomarańczowej. W międzyczasie przyszedł jeszcze pomysł dodania odrobiny
mięty i mamy swoje Delicje w słoiku. Podajemy przepis do wersji drugiej, jeśli jesteście zainteresowani tą ekstremalnie słodką, możecie się z nami skontaktować przez formularz.Z
cytrusami jest mnóstwo pracy i wymagają sporo cierpliwości.
Składniki: 1kg
pomarańczy, 2 paski
czekolady gorzkiej, 0,3kg
cukru (może być odrobinę mniej), 3/4 dżemixu, kilka listków
miętyWykonanie:
Pomarańcze myjemy, obieramy i usuwamy wszelkie skórki i włókna (to, co białe i gorzkie). Zostaje nam sam miąższ i sporo soku. Najlepiej przygotowywać wszystko od początku w garnku. Tradycyjnie dodajemy dżemix, mieszamy i wrzucamy na gaz. Mieszamy, po pierwszy zagotowaniu dodajemy
cukier i mieszamy do ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną
miętę.
Czekoladę siekamy w cienkie paski i wsypujemy na dno słoika. Przelewamy
dżem, w połowie słoika w międzyczasie można dosypać jeszcze trochę
czekolady. Obracamy do góry nogami, zostawiamy na noc, a rano możemy cieszyć się jednym z (naszym zdaniem) najlepszych
dżemów.Smacznego :)E. i K.