ßßß
Składniki:sok wyciśnięty z 4 dużych pomarańczy ( u mnie było to 380 ml)około 60 g cukru (ilość zależy od słodkości pomarańczy)1 czubata łyżka żelatyny (12 g)Sok wyciśnięty z pomarańczy wlej do garnka. Jeśli chcesz, aby galaretka wyszła "czysta", to możesz sok przecedzić przez sitko (ja tego nie robiłam, bo lubię jak coś w niej pływa). Wsyp cukier, podgrzej mieszając i doprowadź do wrzenia. Zdejmij ognia i wsyp żelatynę. Mieszaj do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Przelej do foremek silikonowych lub innych pojemniczków, miseczek. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki, żeby galaretki stężały. Żeby wyjąć galaretkę z foremki zanurz ją najpierw w ciepłej wodzie, wtedy łatwiej odejdzie. Wierzch możesz posypać wiórkami czekolady.
SMACZNEGO!




źródło: przepis własny