ßßß Cookit - przepis na Domowa Galaretka Pomarańczowa

Domowa Galaretka Pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Zrobienie domowej galaretki jest bardzo proste i wcale nie trudniejsze niż zrobienie galaretki z torebki. Wystarczy podgrzać sok z owoców i dodać do niego żelatynę. Prostota wykonania obu galaretek jest podobna, jednak smak zupełnie inny. Ta domowa oczywiście jest smaczniejsza i ma naturalny smak, a nie "identyczny z naturalnym". Poza smakiem jest również o wiele zdrowsza, w końcu powstaje z prawdziwych owoców. Ta pomarańczowa posypana czekoladą smakuje trochę jak delicje ;)
Taką galaretkę można oczywiście użyć do ciast i deserów, na pewno będą smaczniejsze niż z galaretką z proszku.
Zamiast pomarańczy możesz użyć innych owoców.
Składniki:
sok wyciśnięty z 4 dużych pomarańczy ( u mnie było to 380 ml)
około 60 g cukru (ilość zależy od słodkości pomarańczy)
1 czubata łyżka żelatyny (12 g)
Sok wyciśnięty z pomarańczy wlej do garnka. Jeśli chcesz, aby galaretka wyszła "czysta", to możesz sok przecedzić przez sitko (ja tego nie robiłam, bo lubię jak coś w niej pływa). Wsyp cukier, podgrzej mieszając i doprowadź do wrzenia. Zdejmij ognia i wsyp żelatynę. Mieszaj do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Przelej do foremek silikonowych lub innych pojemniczków, miseczek. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki, żeby galaretki stężały. Żeby wyjąć galaretkę z foremki zanurz ją najpierw w ciepłej wodzie, wtedy łatwiej odejdzie. Wierzch możesz posypać wiórkami czekolady.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/03/domowa-galaretka-pomaranczowa.html