Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kaszka kuskus 500 gramów
Cynamon 15 gramów
pieprz według uznania
goździki 2 sztuk
rodzynki suszone 100 gramów
migdały rozdrobnione 100 gramówpiniowe nasiona 100 gramów
gruszki suszone 100 gramów
brzoskiwnie suszone 100 gramów
daktyle 150 sztuk
śliwki suszone 150 gramów
gruszki konserwowe 50 gramów
klementynki z puszki 50 gramów
melony z puszki 50 gramówcynamonowa laska 1 sztuk
cukier puder 275 gramów
mleko według uznaniaSos
cynamonowy według uznania
mleko 1 litrów
cukier 250 gramów
żółtka 12 sztuk
cynamon w proszku 3 szczyptalaska
cynamonu 1 sztukWykonanie:Zagotuj sos
cynamonowy w podobny sposób jak przygotowujesz krem. Rozłóż
kaszkę na płytce, pokrop kilkoma kroplami
wody i zimnego
mleka, aby ziarna nie przywierały i wymieszaj. Powtórz tę czynność, co najmniej trzykrotnie. Podgrzej w naczyniu
mleko z
wodą (l część
mleka, 2 części
wody), dorzuć laskę
cynamonu i odrobinę
cukru. Postaw nad naczyniem koszyczek do gotowania na parze, wyłóż go wilgotną ściereczką, wsyp
kaszkę, przykryj i gotuj około 20 minut. Następnie wyjmij
kaszkę, wsyp ją na płytkę i rozdrobnij za pomocą widelca. Powtórz.
Kaszka powinna wyglądać jak piasek. Odstaw. W chwili podawania jeszcze raz rozdrobnij
kaszkę, dodając do niej
pieprz, laseczkę
cynamonu i rozgniecione
goździki. W tym czasie wrzuć
suszone rodzynki do
whisky z
wodą i małą łyżeczką
cukru. Z
suszonych owoców usuń pestki. Na patelni wcześniej podgrzanej przesmaż na
maśle suszone owoce, każdy gatunek oddzielnie, posypując je
cukrem. W środku głębokiego talerza połóż
kaszkę, następnie smażone
owoce i wymieszaj.Polej sosem
cynamonowym przyrządzonym podobnie jak krem angielski.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: