Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna 150 gramów
mąka pszenna razowa 100 gramów
masło 150 gramów
cukier 100 gramów
żółtka 2 sztukskórka otarta z
cytryny 1 sztuk
białka 5 sztuk
cukier puder 400 gramów
płatki owsiane 100 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
dżem wiśniowy 0,5 sztukWykonanie:Ciasto: obie przesiane
mąki posiekać nożem z
masłem,
cukrem,
żółtkami i skórką otartą z
cytryny. Szybko zagnieść kruche ciasto i wylepić nim małe foremki na babeczki.Masa makaronikowa:
płatki owsiane lekko zrumienić, mieszając, na suchej patelni, po czym wyłożyć na stolnicę i rozgnieść wałkiem do ciasta.
Białka utrzeć z
cukrem pudrem(400g) na pulchną masę, dodać
płatki,
sok z cytryny, chwilę ucierać.Na dnie każdej babeczki położyć 1/2 łyżeczki
dżemu, po czym masę makaronikową. Ułożyć foremki z babeczkami na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 10-20 min. Masa makaronikowa powinna lekko się zaróżowić i popękać.Uwagi:
Dżem wiśniowy można zastąpić
dżemem śliwkowym,
agrestowym lub powidłami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor:
kasiaData: 2009-12-17Moja Mama takie robiła, były pyszne. Z tym, że w
masie makaronikowej zamiast platkow byly
orzechy wloskie zmielone.Zdem musi byc koniecznie kwasny, zeby nie byly
mdle. Po wystygniecu babeczek ozdabia sie je
kawowym kremem
maslanym.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: