ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z masą makaronikową

Kruche babeczki z masą makaronikową

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna 150 gramów
mąka pszenna razowa 100 gramów
masło 150 gramów
cukier 100 gramów
żółtka 2 sztuk
skórka otarta z cytryny 1 sztuk
białka 5 sztuk
cukier puder 400 gramów
płatki owsiane 100 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
dżem wiśniowy 0,5 sztuk
Wykonanie:
Ciasto: obie przesiane mąki posiekać nożem z masłem, cukrem, żółtkami i skórką otartą z cytryny. Szybko zagnieść kruche ciasto i wylepić nim małe foremki na babeczki.
Masa makaronikowa: płatki owsiane lekko zrumienić, mieszając, na suchej patelni, po czym wyłożyć na stolnicę i rozgnieść wałkiem do ciasta. Białka utrzeć z cukrem pudrem(400g) na pulchną masę, dodać płatki, sok z cytryny, chwilę ucierać.
Na dnie każdej babeczki położyć 1/2 łyżeczki dżemu, po czym masę makaronikową. Ułożyć foremki z babeczkami na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 10-20 min. Masa makaronikowa powinna lekko się zaróżowić i popękać.
Uwagi:
Dżem wiśniowy można zastąpić dżemem śliwkowym, agrestowym lub powidłami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: kasia
Data: 2009-12-17
Moja Mama takie robiła, były pyszne. Z tym, że w masie makaronikowej zamiast platkow byly orzechy wloskie zmielone.Zdem musi byc koniecznie kwasny, zeby nie byly mdle. Po wystygniecu babeczek ozdabia sie je kawowym kremem maslanym.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7059/Kruche-babeczki-z-masa-makaronikowa