ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

Wykonanie

« Powrót  
Karpatka
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
woda 1 szklanek
mąka 1 szklanek
margaryna 0,5 kostek
jajka 4 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 1 szklanek
mleko 4 łyżek stołowych
budyń śmietankowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
masło 1 kostek
żółtka 1 sztuk
wódka 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Wodę zagotować z margaryną.Do gotującej wody wsypać szklankę mąki,ciągle mieszając,następnie odstawić na wolny ogień nie przestając mieszać.Gdy powstanie świecąca masa,odstawić do schłodzenia do lodówki.
Do chłodnej masy wbić po jednym całym jajku i mieszając czekać do momentu,gdy ciasto wchłonie jajko.Ciasto podzielić na dwie części i obydwie upiec.
Mleko zagotować z cukrem,następnie wlać rozpuszczony.Wszystko schłodzić.Margarynę rozetrzeć z żółtkiem w makutrze lub dużym kubku,następnie dodawać po łyżce budyniu.
Uwagi:
Margaryna lub masło roślinne. Wódkę można zastąpić sokiem z cytryny.
Autor: krysia15
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: marzeniew
Data: 2009-04-19
Karpatka dobre ciasto
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7297/Karpatka