Wykonanie
« Powrót  KarpatkaDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
woda 1 szklanek
mąka 1 szklanek
margaryna 0,5 kostek
jajka 4 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 1 szklanek
mleko 4 łyżek stołowych
budyń śmietankowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
masło 1 kostek
żółtka 1 sztuk
wódka 1 łyżek stołowychWykonanie:
Wodę zagotować z
margaryną.Do gotującej
wody wsypać szklankę
mąki,ciągle mieszając,następnie odstawić na wolny ogień nie przestając mieszać.Gdy powstanie świecąca masa,odstawić do schłodzenia do lodówki.Do chłodnej masy wbić po jednym całym
jajku i mieszając czekać do momentu,gdy ciasto wchłonie
jajko.Ciasto podzielić na dwie części i obydwie upiec.
Mleko zagotować z
cukrem,następnie wlać rozpuszczony.Wszystko schłodzić.
Margarynę rozetrzeć z
żółtkiem w makutrze lub dużym kubku,następnie dodawać po łyżce budyniu.Uwagi:
Margaryna lub
masło roślinne.
Wódkę można zastąpić
sokiem z cytryny.Autor: krysia15Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: marzeniewData: 2009-04-19Karpatka dobre ciastoDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: