ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki

Jagodzianki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Jagodzianki
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
mąka 3,5 szklanek
drożdże 40 gramów
cukier 5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
mleko 0,75 szklanek
masło 100 gramów
białka 1 sztuk
cukier gruby według uznania
jagody 2 szklanek
cukier według uznania
bułka tarta 1,5 łyżek stołowych
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać jajka, 5 łyżek cukru, pokruszone drożdże, szczyptę soli stopione ciepłe masło oraz mleko i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od palców (w razie potrzeby dosypać maki). Ściereczka przykryć ciasto i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Oczyszczone, osuszone jagody wymieszać z bułka tartą i cukrem do smaku. Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkować je na grubość ok. 5 mm i podzielić na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środku każdego kwadratu położyć łyżeczkę nadzienia z owoców. Do środka zgiąć wszystkie 4 rogi i mocno zlepić, formując owalne drożdżówki. Układać je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki posmarować białkiem i posypać grubym cukrem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, na złoty kolor.
Uwagi:
2 jajka można zastąpić 3 żółtkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10905/Jagodzianki