Wykonanie
« Powrót  Jagodzianki
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
mąka 3,5 szklanek
drożdże 40 gramów
cukier 5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
mleko 0,75 szklanek
masło 100 gramów
białka 1 sztuk
cukier gruby według uznania
jagody 2 szklanek
cukier według uznania
bułka tarta 1,5 łyżek stołowychWykonanie:Do przesianej
mąki dodać
jajka, 5 łyżek
cukru, pokruszone
drożdże, szczyptę
soli stopione ciepłe
masło oraz
mleko i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od palców (w razie potrzeby dosypać
maki). Ściereczka przykryć ciasto i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Oczyszczone, osuszone
jagody wymieszać z
bułka tartą i
cukrem do smaku. Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkować je na grubość ok. 5 mm i podzielić na kwadraty o
boku ok. 8 cm. Na środku każdego kwadratu położyć łyżeczkę nadzienia z
owoców. Do środka zgiąć wszystkie 4 rogi i mocno zlepić, formując owalne drożdżówki. Układać je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki posmarować
białkiem i posypać grubym
cukrem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, na złoty kolor.Uwagi:2
jajka można zastąpić 3
żółtkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: