ßßß Cookit - przepis na Kulki mięsne chińskie

Kulki mięsne chińskie

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
wieprzowina bez kości 25 dekagramów
bułka pszenna 2 sztuk
jajko 1 sztuk
mąka ziemniaczana 2 łyżek deserowych
woda 2 łyżek stołowych
sos sojowy 1.5 łyżek stołowych
sól 0.5 łyżek deserowych
dymka 1 łyżek stołowych
imbir 0.5 łyżek deserowych
przyprawa "5 przypraw" według uznania
olej 4 szklanek
Wykonanie:
Z bułeczek odkroić skórkę, następnie namoczyć je, starannie odcisnąć wodę. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, sos sojowy, sól, cebulę, imbir, "pięć przypraw" lub substytut, mieszać w jedną stronę aż powstanie jednolita lepka masa. Włożyć odciśniętą bułkę, dokładnie wy mieszać. Olej wlać do płaskiego, szerokiego garnka, rozgrzać na średnim ogniu, sprawdzić temperaturę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w gorący olej, smażyć na ciemnozłoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, osączyć. Podawać na gorąco lub ciepło z musztardą lub keczupem. Proporcje: dla 4-6 osób - na przekąskę
Uwagi:
25 dag zmielonej wieprzowiny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 łyżkami wod, cebulę bardzo drobno posiekać, szczypta "pięciu przypraw" zmielonego ziela angielskiego lub roztarty ząbek
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1688/Kulki-miesne-chinskie