Wykonanie
« Powrót  
Jabłka w cieścieDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 2 sztuk
mąka 1.25 szklanek
mleko 1 szklanek
sól według uznania
jabłka winne 50 dekagramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
olej 1 litrówWykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek. Z
mąki,
żółtek,
mleka lub
wina wyrobić niezbyt gęste ciasto i odstawić je na 30 minut. Do
białek dodać szczyptę
soli i ubić na sztywną pianę.
Jabłka obrać ze skórki i wyjąć gniazda nasienne. Obrane
jabłka pokroić na plastry o grubości 1 cm. W dużym garnku rozgrzać
olej. Ciasto ponownie wymieszać i połączyć z pianą z
białek. Plastry
jabłek moczyć w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone
jabłka kłaść na ręczniku papierowym, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać
cukrem pudrem.Uwagi:
mleko lub białe
półwytrawne winoCiasta i DeseryKomentarze:Autor: gusia122Data: 2007-03-21Hehe...fajnie wygląda...właśnie idę robić...życzę sobie powodzeniaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: