ßßß Cookit - przepis na Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Wykonanie

« Powrót  
Jabłka w cieście
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajko 2 sztuk
mąka 1.25 szklanek
mleko 1 szklanek
sól według uznania
jabłka winne 50 dekagramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
olej 1 litrów
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Z mąki, żółtek, mleka lub wina wyrobić niezbyt gęste ciasto i odstawić je na 30 minut. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Jabłka obrać ze skórki i wyjąć gniazda nasienne. Obrane jabłka pokroić na plastry o grubości 1 cm. W dużym garnku rozgrzać olej. Ciasto ponownie wymieszać i połączyć z pianą z białek. Plastry jabłek moczyć w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone jabłka kłaść na ręczniku papierowym, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
mleko lub białe półwytrawne wino
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: gusia122
Data: 2007-03-21
Hehe...fajnie wygląda...właśnie idę robić...życzę sobie powodzenia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2346/Jablka-w-ciescie