Wykonanie
« Powrót  
Gruszki w cieścieDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 30 dekagramów
margaryna 22 dekagramów
żółtko 5 sztuk
sól według uznania
cukier puder 0.5 szklanek
gruszka 6 sztuk
wódka 1 łyżek stołowych
rodzynki 2 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 4 łyżek stołowych
białko 1 sztukWykonanie:
Mąkę (2-3 łyżki odłożyć) przesiać na stolnicę.
Margarynę (1 łyżkę odłożyć) pokroić na kawałki, wrzucić na
mąkę. Dodać
żółtka,
cukier puder i
sól. Posiekać nożem, aby składniki się połaczyły. Ciasto szybko wyrobić, podsypując
mąką. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.
Gruszki umyć, obrać zostawiając ogonki, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne.
Rodzynki sparzyć, odsączyć, zalać
wódką, wymieszać z
orzechami i
miodem. Połówki
gruszek napełnić nadzieniem, złożyć. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty o
boku ok. 15 cm. Każdą
gruszkę owinąć
ciastem, tak aby ogonek wystawał, brzegi dokładnie skleić. Ciasto ponakłuwać.
Białko lekko ubić. Blachę wysmarować
margaryną, ułożyć
gruszki, każdą posmarować
białkiem. Piec 20 minut na złoty kolor w temp. 180 st.Uwagi:posiekane
orzechy włoskieCiasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: