ßßß Cookit - przepis na Gruszki w cieście

Gruszki w cieście

Wykonanie

« Powrót  
Gruszki w cieście
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 30 dekagramów
margaryna 22 dekagramów
żółtko 5 sztuk
sól według uznania
cukier puder 0.5 szklanek
gruszka 6 sztuk
wódka 1 łyżek stołowych
rodzynki 2 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 4 łyżek stołowych
białko 1 sztuk
Wykonanie:
Mąkę (2-3 łyżki odłożyć) przesiać na stolnicę. Margarynę (1 łyżkę odłożyć) pokroić na kawałki, wrzucić na mąkę. Dodać żółtka, cukier puder i sól. Posiekać nożem, aby składniki się połaczyły. Ciasto szybko wyrobić, podsypując mąką. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Gruszki umyć, obrać zostawiając ogonki, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć, odsączyć, zalać wódką, wymieszać z orzechami i miodem. Połówki gruszek napełnić nadzieniem, złożyć. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty o boku ok. 15 cm. Każdą gruszkę owinąć ciastem, tak aby ogonek wystawał, brzegi dokładnie skleić. Ciasto ponakłuwać. Białko lekko ubić. Blachę wysmarować margaryną, ułożyć gruszki, każdą posmarować białkiem. Piec 20 minut na złoty kolor w temp. 180 st.
Uwagi:
posiekane orzechy włoskie
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2342/Gruszki-w-ciescie