Wykonanie
Słodkie
gruszki z nadzieniem otoczone chrupiącą skorupką ciasta...

Bardzo pyszny, słodki deser. Jest to świetna propozycja dla naszych gości będących na diecie - pomimo ograniczeń żywieniowych próbują :) Wymaga nieco przygotowań, ale smak Wam to wynagrodzi!Składniki:- 6
gruszekCiasto:- 30dag
mąki- 22dag
margaryny- 5
żółtek- szczypta
soli- 1/2 szkl
cukru pudruFarsz:- 1 łyżka rumu/wódki- 2 łyżki
rodzynek- 2 łyżki
miodu- 3 łyżki posiekanych
orzechów włoskich- 2 łyżki
płatków migdałów- 1
białko (do posmarowania ciasta przed włożeniem do piekarnika)Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicy (2-3 łyżki odkładamy na bok stolnicy).
Margarynę siekamy z
mąką. Dodajemy
żółtka,
cukier puder i
sól - dalej siekamy, aż składniki się połączą. Ciasto szybko wyrabiamy podsypując odłożoną
mąką. Robimy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.W tym czasie
gruszki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż (aby został ogonek) i wyjmujemy gniazda nasienne.
Rodzynki zalewamy
alkoholem, następnie mieszamy z
orzechami,
migdałami (pokruszonymi) i
miodem.
Gruszki napełniamy nadzieniem i szczelnie zamykamy w całość.Ciasto dzielimy na 6 części, każdą należy rozwałkować, następnie owinąć szczelnie
gruszkę - ogonek ma wystawać :). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Białko lekko ubijamy. Blachę smarujemy
margaryną (papier do pieczenia też dobrze podsmarować), układamy
gruszki. Każdą smarujemy
białkiem.Pieczemy ok 20-30min na złoty kolor w piekarniku 180st.C.Smacznego! :)