ßßß Cookit - przepis na Zawijaniec orzechowy

Zawijaniec orzechowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 1 sztuk
proszek do pieczenia 5 łyżek deserowych
cukier 130 gramów
jajka 1 sztuk
serek homogenizowany 250 gramów
orzechy laskowe 250 gramów
cukier 100 gramów
jajka 1 sztuk
woda 5 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Farsz: grubo zmielone orzechy wymieszać z 100g cukru, 1 jajkiem oraz 5 łyżkami wody.
Ciasto: wymieszać mikserem przesianą mąkę, margarynę, proszek, jajko i serek. Następnie zagnieść gładkie , sprężyste ciasto.
Rozwałkować je na 2 kwadraty 40 x 40 cm, podsypując mąką. Na całej powierzchni ciast rozprowadzić farsz. Każde z nich zawinąć. Zawijańce włożyć do wyścielonych papierem do pieczenia podłużnych, wąskich form. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9665/Zawijaniec-orzechowy