Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mięso wieprzowe 30 dekagramów
smalec 1 szklanekkrew wieprzowa 2 szklanek
mąka żytnia 1 kilogramówrosół 2 szklanek
cebula 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
majeranek według uznaniaWykonanie:
Mięso przepuścić przez maszynkę lub pokrajać w malutką kostkę i przesmażyć na rozgrzanym
smalcu, po czym dodać posiekaną
cebulę i jeszcze smażyć, aż się zarumieni. Krew przetrzeć przez sito, dodać rosół,
mięso z
cebulą,
mąkę oraz
sól,
pieprz i
majeranek. Z masy uformować obłe kluski (wielkości średniej
cebuli) i wkładać do wrzącej osolonej
wody. Gotować przez 15 min. Po wyjęciu polać topioną
słoniną,
masłem lub
śmietaną. Podawać na gorąco. Kluski te smakują doskonale także i odsmażane na
maśle, po przekrojeniu wzdłuż.Uwagi:
mięso wieprzowe tłuste,
maka żytnia lub jęczmiennaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: