Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
masło 125 gramów
cukier 0,75 szklanek
jajka 1 sztuk
mleko 2,5 szklanek
mąka 4 łyżek stołowych
żółtka 4 sztuk
morele 400 gramów
ciasto francuskie - płat 0,5 sztuk
marmolada morelowa 1 łyżek stołowychWykonanie:Półtora szklanki przesianej
mąki zmiksować z
masłem, połowa
cukru i
jajkiem, rozwałkować na stolnicy, przełożyć do natłuszczonej formy, po nakłuwać widelcem i odstawić na 60 minut do lodówki. Zagotować
mleko.
Żółtka ubić z resztą
cukru, dodać 4 łyżki
maki, powoli dolewać
mleko, cały czas ubijając, aby nie było grudek. Umyte
morele przekroić na pół i usunąć pestki. Spód piec 5 minut w 180 stopniach, a przestudzony posmarować kremem, a na wierzchu ułożyć
morele. Przykryć płatem
ciasta francuskiego i przyciąć do kształtu formy. Ułożone na wierzchu ciasto naciąć promieniście od środka ku brzegom, wykonując 8 nacięć. Odwinąć każdy z powstałych ośmiu trójkątów tak, aby ciasto wyglądało jak rozwinięty kwiat. Piec w 180 stopniach 30 minut. Po upieczeniu posmarować
marmoladą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: