ßßß Cookit - przepis na Delikatne ciasto z morelami

Delikatne ciasto z morelami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
masło 125 gramów
cukier 0,75 szklanek
jajka 1 sztuk
mleko 2,5 szklanek
mąka 4 łyżek stołowych
żółtka 4 sztuk
morele 400 gramów
ciasto francuskie - płat 0,5 sztuk
marmolada morelowa 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Półtora szklanki przesianej mąki zmiksować z masłem, połowa cukru i jajkiem, rozwałkować na stolnicy, przełożyć do natłuszczonej formy, po nakłuwać widelcem i odstawić na 60 minut do lodówki. Zagotować mleko. Żółtka ubić z resztą cukru, dodać 4 łyżki maki, powoli dolewać mleko, cały czas ubijając, aby nie było grudek. Umyte morele przekroić na pół i usunąć pestki. Spód piec 5 minut w 180 stopniach, a przestudzony posmarować kremem, a na wierzchu ułożyć morele. Przykryć płatem ciasta francuskiego i przyciąć do kształtu formy. Ułożone na wierzchu ciasto naciąć promieniście od środka ku brzegom, wykonując 8 nacięć. Odwinąć każdy z powstałych ośmiu trójkątów tak, aby ciasto wyglądało jak rozwinięty kwiat. Piec w 180 stopniach 30 minut. Po upieczeniu posmarować marmoladą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9207/Delikatne-ciasto-z-morelami