Wykonanie

Kiedyś dawno temu nie piekłam nic
drożdżowego, po prostu jakoś nie umiałam chyba współpracować z
drożdżami..i wtedy koleżanka przekonała mnie , że wyrobienie itd
ciasta drożdżowego nie jest takie trudne...i to w
sumie dzięki niej nauczyłam się i polubiłam
ciasto drożdżowe i to dla niej dedykuję moje
drożdżowe kwiatuszki...Muszę też się przyznać, że teraz wolę zrobić jakieś
ciasto drożdżowe niż inne..podczas wyrabiania ciasta można pozbyć się złych emocji haha ..Z takiego
drożdżowego ciasta można zrobić różnego rodzaju bułeczki itp..ja tym razem zrobiłam kwiatuszki..Jakiś czas temu robiłam odrywane pizzerinki i tak pomyślałam, żeby zrobić coś podobnego, ale na słodko...no i zrobiłam takie mini bułeczki w kształcie kwiatuszków..polecam wypróbujcie..taki kwiatuszek nawet można włożyć do koszyczka wielkanocnego.2,5 szkl.
mąki tortowej3/4 szkl.
mleka1/4 szkl.
cukru7 g suchych
drożdży np.Delecta2
jajka80 g
masłamarmolada lub inne nadzieniekuleczki zbożowe Delecta
Mąkę wymieszać z
drożdżami , dodać
cukier,
mleko,
sól,
jajka i rozpuszczone i ostudzone
masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklaneczką kółka.Wycięte kółeczka posmarować
marmoladą.Złożyć na połowę i
potem jeszcze raz na połowę złączając brzegi.Ułożyć 5 takich zwiniętych kółeczek, a w środek włożyć małą kuleczkę [też można nadziać
marmoladą] tworząc kwiat.Odstawić do wyrośnięcia.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po wystudzeniu ozdobić lukrem i kuleczkami Delecta.






