Wykonanie

Dziś odrobina świątecznych wypieków.Coś co wspaniale się prezentuje i genialnie smakuje, a na dodatek możecie modyfikować wypiek na wiele sposobów.
Mowa o drożdżowej gwieździe, która ostatnio zawładnęła internetem.Postanowiłam podjąć wyzywanie, oto przepis i efekty.SKŁADNIKI:-1/2 kilograma
mąki-5 dag
drożdży-1/2 szklanka
cukru-3
jajka-2 łyżki roztopionego
masła-1/2 szklanki ciepłego
mlekaDODATKOWO:-nadzienie(
marmolada, nutella, masa makowa,masa krówkowa itp)-1
jajko do posmarowaniaPRZYGOTOWANIE:Na początku należy przygotować zaczyn z 2 szklanek ciepłego(nie gorącego!)
mleka i
cukru, który następnie odkładamy na ok. 15 minut. Przesianą
mąkę i resztę składników dodajemy do
mleka z
drożdżami. Ciasto przykryte ściereczką odkładamy ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na 3 równe części, które należy rozwałkować na kształt koła, ewentualnie wyciąć placek na wzór np. talerza. Kładziemy 1 placek na blaszce, smarujemy nadzieniem( u mnie krem
orzechowy) nakładamy druga warstwę i ponownie nakładamy nadzienie i przykrywamy ostatnim plackiem. Ciasto należy skleić na brzegach widelcem. Dzielimy ciasto na 16 części, ale nie rozcinamy do końca. Wywijamy po 2 ramiona na zewnątrz(2 obroty) i sklejamy na końcu. Gotową gwiazdę posmarować
jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st/ ok. 30 minEFEKT KOŃCOWY :)