Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
agrest 200 gramów
jajka 5 sztuk
cukier puder 250 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
margaryna 200 gramów
cytryna 1 sztuk
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier puder 3 łyżek stołowychwrzątek 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowychWykonanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym,
miękką margaryną, skórka otarta z wyszorowanej
cytryny oraz
sokiem wyciśniętym z
cytryny, dodać przesianą
mąkę wymieszana z
proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać, a na końcu delikatnie połączyć z pianą ubitą na sztywno. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i posypać oczyszczonymi, osuszonymi
owocami. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.3 łyżki
cukru pudru utrzeć z wrzątkiem i
sokiem z cytryny, do całkowitego połączenia składników i polać gorące ciasto.Uwagi:
Agrest można zastąpić
czerwona porzeczką.Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to należy dodać trochę kwaśnej
śmietany.Jeżeli porcja lukru jest za mała, należy ja zwiększyć, ale zachować proporcje składników.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: