ßßß Cookit - przepis na Rozetka drożdżowa z bakaliami

Rozetka drożdżowa z bakaliami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 150 mililitrów
drożdże 40 gramów
cukier 150 gramów
jajka 2 sztuk
żółtka 2 sztuk
masło 100 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gramów
skórka cytrynowa kandyzowana 100 gramów
morele suszone 200 gramów
śliwki suszone 100 gramów
rodzynki 100 gramów
masa marcepanowa 300 gramów
cukier puder 50 gramów
Wykonanie:
Rozkruszone drożdże rozetrzeć z łyżeczką ciepłego mleka oraz cukru i łyżką mąki, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do pozostałej przesianej mąki dodać ciepłe mleko, jajka, żółtka, cukier, roztopione, ostudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć je i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Owoce suszone drobno pokroić i 2 łyżki odłożyć do przybrania. Na stolnicy posypanej cukrem pudrem rozwałkować marcepan na prostokąt 40 x 30 cm. Średnią tortownicę wysmarować masłem. Rozwałkowane ciasto przykryć marcepanem i posypać posiekanymi owocami, zwinąć w rulon, pokroić na plastry grubości 4 cm i układać ciasno obok siebie w tortownicy, przekrojona stroną do góry. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Gorące posypać suszonymi owocami, bakaliami oraz cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8864/Rozetka-drozdzowa-z-bakaliami