ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmleko 150 mililitrówdrożdże 40 gramówcukier 150 gramówjajka 2 sztukżółtka 2 sztukmasło 100 gramówskórka pomarańczowa kandyzowana 100 gramówskórka cytrynowa kandyzowana 100 gramówmorele suszone 200 gramówśliwki suszone 100 gramówrodzynki 100 gramówmasa marcepanowa 300 gramówcukier puder 50 gramówWykonanie:Rozkruszone drożdże rozetrzeć z łyżeczką ciepłego mleka oraz cukru i łyżką mąki, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do pozostałej przesianej mąki dodać ciepłe mleko, jajka, żółtka, cukier, roztopione, ostudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć je i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Owoce suszone drobno pokroić i 2 łyżki odłożyć do przybrania. Na stolnicy posypanej cukrem pudrem rozwałkować marcepan na prostokąt 40 x 30 cm. Średnią tortownicę wysmarować masłem. Rozwałkowane ciasto przykryć marcepanem i posypać posiekanymi owocami, zwinąć w rulon, pokroić na plastry grubości 4 cm i układać ciasno obok siebie w tortownicy, przekrojona stroną do góry. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Gorące posypać suszonymi owocami, bakaliami oraz cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: