ßßß
Skorzystałam z przepisu Pauliny, ostrzegam, że wychodzi z niego jedno bardzo duże ciasto (lub dwa mniejsze). Idealne, jeżeli macie w planie spotkanie w większym gronie:] Do podstawowego przepisu dodałam bakalie.
Składniki:700 g mąki270 ml mleka100 g cukru25 dag świeżych drożdżyUlubione bakalie (skórka pomarańczowa, skórka z cytryny, rodzynki)Kruszonka:4 łyżki masła5 łyżek cukru pudru8 łyżek mąki (dałam 5)Jajko do posmarowania ciastaDrożdże zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy.Dodajemy resztę składników na ciasto, dokładnie mieszamy. Powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.Przykrywamy folią aluminiową i ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie formy i odstawiamy ponownie na godzinę.Składniki na kruszonkę łączymy palcami.Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy 25 - 35 min w 180 st. C.Możemy podać je np. z musem jabłkowym lub ulubionym dżemem.Smacznego!