Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 210 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
filet śledziowy 6 - 8 sztuk
cebula 2 sztuk
pieprz 1 łyżek deserowych
gorczyca 0,5 łyżek deserowychziarno jałowca 5 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
olej 0,5 szklanek
sok z cytryny 0,5 sztukWykonanie:Do sporej miski wlać zimną
wodę i włożyć filety, żeby się wymoczyły. Próbować od czasu do czasu kawałeczek fileta, by stwierdzić, czy jest już dobrze wymoczony (można przyspieszyć proces moczenia, kilka krotnie zmieniając
wodę).
Przyprawy dobrze utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku. Oczyszczone
cebule pokroić w plastry. Do małego słoika wlać
olej i
sok z cytryny, zakręcić i kilkakrotnie wstrząsnąć. Wymoczone
sledzie starannie osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w dzwonka. W półlitrowym słoiku typu twist układać warstwami
śledzie, posypując je przyprawami i przekładając
cebulą. Na koniec zalać wszystko przygotowanym sosem, zakręcić i na 2-4 dni wstawić do lodówki. Przed podaniem wyjąć
śledzie z zaprawy, ułożyć w salaterce, polać świeżym
olejem (4 łyżki) i posypać świeżo posiekaną
cebulą. Podawać z
pieczywem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: