ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 210 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegofilet śledziowy 6 - 8 sztukcebula 2 sztukpieprz 1 łyżek deserowychgorczyca 0,5 łyżek deserowychziarno jałowca 5 sztukziele angielskie 5 sztukliść laurowy 2 sztukolej 0,5 szklaneksok z cytryny 0,5 sztukWykonanie:Do sporej miski wlać zimną wodę i włożyć filety, żeby się wymoczyły. Próbować od czasu do czasu kawałeczek fileta, by stwierdzić, czy jest już dobrze wymoczony (można przyspieszyć proces moczenia, kilka krotnie zmieniając wodę). Przyprawy dobrze utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku. Oczyszczone cebule pokroić w plastry. Do małego słoika wlać olej i sok z cytryny, zakręcić i kilkakrotnie wstrząsnąć. Wymoczone sledzie starannie osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w dzwonka. W półlitrowym słoiku typu twist układać warstwami śledzie, posypując je przyprawami i przekładając cebulą. Na koniec zalać wszystko przygotowanym sosem, zakręcić i na 2-4 dni wstawić do lodówki. Przed podaniem wyjąć śledzie z zaprawy, ułożyć w salaterce, polać świeżym olejem (4 łyżki) i posypać świeżo posiekaną cebulą. Podawać z pieczywem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: