Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 800 gramów
mleko 0,5 szklanek
śmietana 0,5 szklanek
czosnek 2 ząbki
ser gruyere według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
masło według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć jak dachówkę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni.
Mleko wymieszać ze
śmietaną oraz rozdrobnionym
czosnkiem i polać
ziemniaki, oprószyć gałką,
solą oraz
pieprzem. Gdy
ziemniaki będą już miękkie, posypać
startym serem i zapiekać, aż
ser lekko się zrumieni. Podawać jako dodatek do
mięs.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: