ßßß Cookit - przepis na Zupa staropolska

Zupa staropolska

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
cielęcina 500 gramów
olej 2 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
gorący bulion 1 litrów
ziemniaki 500 gramów
mrożone jarzyny 600 gramów
przyprawa jarzynowa według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą, osaczyć. Następnie pokroić je na małe kawałeczki. Cebulę oczyścić,obrać, pokroić w drobną k W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso. Dodać pokrojoną cebulę. Zalać gorącym bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać. Po 30 minutach gotowania mięsa dodać do niego jarzyny i ziemniaki. Wsypać przyprawę jarzynową i gotować jeszcze 15 min. Zupę wlać na talerze, posypać natką.
Uwagi:
Mięso umyć pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na¬ciąć w nim głębokie kieszenie, włożyć w nie cząstki brzoskwiń. Wieprzowinę natrzeć przyprawą, solą, pieprzem i rozmarynem. Naszpikować goździkami. Brytfannę wysmarować tłuszczem, włożyć mięso i wstawić do piekarnika na¬grzanego do 190°C. Piec ok. 1 i 1/2 godziny. Co jakiś czas pieczeń polewać tworzącym się sosem, aby zewnętrzna warstwa zbyt mocno się nie spiekła. Cebulę oczyścić, obrać, pokroić w średniej grubości plastry. Na 20 min przed końcem pieczenia mięso obłożyć plastrami cebuli i ponownie wstawić do piekarnika. Parę minut przed końcem pieczenia mięso oprószyć cukrem. Wyjąć, udekorować świeżym rozmarynem
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Kuchnia Staropolska
Zupy
Komentarze:
Autor: frytek
Data: 2010-01-20
badzo interesujace
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6821/Zupa-staropolska