Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kiełki soczewicy 60 gramów
kiełki słonecznika 60 gramów
ocet jabłkowy 5 łyżek stołowych
cukier 1,5 łyżek stołowych
olej słonecznikowy 5 łyżek stołowych
jabłka 2 sztuk
marchewka 400 gramów
ser mozzarella 130 gramów
bazylia, pęczek 0,5 sztukliscie
sałaty 8 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
sok jabłkowy 3 łyżek stołowychWykonanie:
Kiełki słonecznika i
soczewicy oczyścić i osączyć.
Sos winegret:
ocet dobrze utrzeć z
cukrem i
sokiem jabłkowym, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Ciągle mieszając małymi porcjami dolewać
olej.Umyte, osuszone
jabłka przekroić na krzyż, usunąć gniazda nasienne, a każdą ćwiartkę pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z sosem. Listki
sałaty i
bazylii opłukać i osuszyć. Oczyszczoną
marchewkę pokroić w zapałkę.
Mozzarelle osaczyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Marchewkę wymieszać z
serem,
kiełkami i
jabłkami. Oprószyć
solą i
pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Gotową
sałatę przełożyć do 4 wyłożonych liśćmi
sałaty miseczek i posypać listkami
bazylii. Podawać z
ciemnym pieczywem cienko posmarowanym
masłem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!SałatkiKomentarze:Autor: IzzzData: 2009-04-20Pyszna i zdrowaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: