ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane cytrynowe

Ciasto ucierane cytrynowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
cytryna 2 sztuk
jajka 2 sztuk
cukier 0,5 szklanek
mleko 0,5 szklanek
orzechy włoskie 50 gramów
masło 8 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
skórka z cytryny kandyzowana według uznania
Wykonanie:
Z wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Na suchej patelni uprażyć orzechy i po ostudzeniu utrzeć na proszek. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować z cukrem, mąką, skórką cytrynową, orzechami, mlekiem i roztopionym masłem na gładka masę. Masą wypełnić formę keksową wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Piec 40 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i udekorować kandyzowaną skórką cytrynową. Podawać po całkowitym wystudzeniu.
Uwagi:
Jeszcze ciepłe ciasto można też polać syropem z wody, cukru i odcedzonego soku cytrynowego z dodatkiem likieru.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9209/Ciasto-ucierane-cytrynowe