Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
cytryna 2 sztuk
jajka 2 sztuk
cukier 0,5 szklanek
mleko 0,5 szklanek
orzechy włoskie 50 gramów
masło 8 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
skórka z cytryny kandyzowana według uznaniaWykonanie:Z wyszorowanych
cytryn zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Na suchej patelni uprażyć
orzechy i po ostudzeniu utrzeć na proszek.
Masło rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Jajka zmiksować z
cukrem,
mąką,
skórką cytrynową,
orzechami,
mlekiem i roztopionym
masłem na gładka masę. Masą wypełnić formę keksową wysmarowaną
masłem i oprószoną
mąką. Piec 40 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe oprószyć
cukrem pudrem i udekorować kandyzowaną
skórką cytrynową. Podawać po całkowitym wystudzeniu.Uwagi:Jeszcze ciepłe ciasto można też polać
syropem z
wody,
cukru i odcedzonego
soku cytrynowego z dodatkiem
likieru.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: