Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
margaryna 100 gramów
mąka 200 gramów
cukier puder 50 gramów
żółtka 2 sztuk
śmietana 0,5 łyżek stołowych
sól 2 szczypta
maślanka 1 szklanek
żółtka 2 sztuk
cukier 0,25 szklanek
mąka 3 łyżek stołowych
olejek waniliowy według uznaniaskórka i
sok z cytryny 1 sztuk
śmietana kremówka 0,5 szklanek
owoce 300 gramówWykonanie:Przesianą
mąkę posiekać z
margaryną, dodać
cukier puder,
żółtka, 1/2 łyżki gęstej
śmietany oraz szczyptę
soli i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Po nakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.
Maślankę utrzeć mikserem z
żółtkami, dodać 0,25 szklanki
cukru, 3 łyżki
maki oraz szczyptę
soli i dokładnie wymieszać, mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa będzie miała konsystencję budyniu, zdjąć ją z ognia, dodać kilka kropli
olejku waniliowego oraz sok i skórkę otarta z wyszorowanej
cytryny, wymieszać. Masę ostudzić, co jakiś czas mieszając. Schłodzoną
śmietanę kremową ubić i połączyć z masą
cytrynowo-waniliowa, posmarować nią ciasto i obłożyć
owocami. Schłodzić w lodówce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: