ßßß Cookit - przepis na Ciasto owocowe z masą cytrynowo-owocową

Ciasto owocowe z masą cytrynowo-owocową

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
margaryna 100 gramów
mąka 200 gramów
cukier puder 50 gramów
żółtka 2 sztuk
śmietana 0,5 łyżek stołowych
sól 2 szczypta
maślanka 1 szklanek
żółtka 2 sztuk
cukier 0,25 szklanek
mąka 3 łyżek stołowych
olejek waniliowy według uznania
skórka i sok z cytryny 1 sztuk
śmietana kremówka 0,5 szklanek
owoce 300 gramów
Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier puder, żółtka, 1/2 łyżki gęstej śmietany oraz szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Po nakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.
Maślankę utrzeć mikserem z żółtkami, dodać 0,25 szklanki cukru, 3 łyżki maki oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać, mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa będzie miała konsystencję budyniu, zdjąć ją z ognia, dodać kilka kropli olejku waniliowego oraz sok i skórkę otarta z wyszorowanej cytryny, wymieszać. Masę ostudzić, co jakiś czas mieszając. Schłodzoną śmietanę kremową ubić i połączyć z masą cytrynowo-waniliowa, posmarować nią ciasto i obłożyć owocami. Schłodzić w lodówce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9146/Ciasto-owocowe-z-masa-cytrynowo-owocowa