ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomargaryna 100 gramówmąka 200 gramówcukier puder 50 gramówżółtka 2 sztukśmietana 0,5 łyżek stołowychsól 2 szczyptamaślanka 1 szklanekżółtka 2 sztukcukier 0,25 szklanekmąka 3 łyżek stołowycholejek waniliowy według uznaniaskórka i sok z cytryny 1 sztukśmietana kremówka 0,5 szklanekowoce 300 gramówWykonanie:Przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier puder, żółtka, 1/2 łyżki gęstej śmietany oraz szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Po nakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.Maślankę utrzeć mikserem z żółtkami, dodać 0,25 szklanki cukru, 3 łyżki maki oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać, mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa będzie miała konsystencję budyniu, zdjąć ją z ognia, dodać kilka kropli olejku waniliowego oraz sok i skórkę otarta z wyszorowanej cytryny, wymieszać. Masę ostudzić, co jakiś czas mieszając. Schłodzoną śmietanę kremową ubić i połączyć z masą cytrynowo-waniliowa, posmarować nią ciasto i obłożyć owocami. Schłodzić w lodówce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: