ßßß Cookit - przepis na Piernik wileński

Piernik wileński

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka żytnia 3 szklanek
miód 0.75 szklanek
jajko 3 sztuk
cukier 0.5 szklanek
rum 3 łyżek stołowych
przyprawa do piernika 1 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
rodzynki 50 gramów
orzechy leśne 50 gramów
mąka pszenna 1 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem, miodem i rumem. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą i proszkiem oraz szczyptą soli. Dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Dodać wymoczone i oprószone mąką pszenną rodzynki oraz posiekane orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wąskiej, podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.60 minut w 180 stopniach
Uwagi:
Piernik najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3490/Piernik-wilenski