ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 100(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 750 gramówproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychcukier 250 gramówmiód 250 gramówmasło 125 gramówjajka 3 sztukamoniak 5 gramówprzyprawa do piernika 1 sztukWykonanie:Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Podgrzewając rozpuścić kakao, miód, cukier, masło i przyprawę. Stopniowo wlewać do mąki i mieszać. Amoniak rozpuścić w odrobinie ciepłej wody i wlać do ciasta. Po ostygnięciu dodać jajka i wyrobić na gładka masę. Porcjami rozwałkowywać i foremkami wycinać pierniczki. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzone pierniczki ozdobić czekoladą, lukrem i cukiereczkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: