Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 100(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 750 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
cukier 250 gramów
miód 250 gramów
masło 125 gramów
jajka 3 sztuk
amoniak 5 gramów
przyprawa do piernika 1 sztukWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Podgrzewając rozpuścić
kakao,
miód,
cukier,
masło i przyprawę. Stopniowo wlewać do
mąki i mieszać.
Amoniak rozpuścić w odrobinie ciepłej
wody i wlać do ciasta. Po ostygnięciu dodać
jajka i wyrobić na gładka masę. Porcjami rozwałkowywać i foremkami wycinać pierniczki. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzone pierniczki ozdobić
czekoladą, lukrem i cukiereczkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: