Wykonanie
Ciasteczka to taki rodzaj słodkich wypieków, które sprawiają mi ogromną frajdę :) Te są wyjątkowe, bo korzenne i przywołują miłe skojarzenia z zimowym czasem i ze Świętami Bożego Narodzenia, które krok za krokiem już się zbliżają. Zrobiłam je z podwójnej porcji, bo szybko znikają :) Dzieci je uwielbiają. Przepis znalazłam u Doroty :) Jest wart wypróbowania.




Składniki:25 dag
mąki9 dag
cukru2 łyżki płynnego
miodu125 g zimnego
masła1 średnie
jajko1 łyżka domowych przypraw korzennych (lub
przyprawa do piernika)Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę i spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Możecie śmiało zostawić ciasto na całą noc. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm posypując delikatnie
mąką. Wycinać
ciasteczka i stempelkiem odbijać wzór.
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 ° C przez 10-12 minut lub do momentu, aż brzegi będą rumiane. Studzimy na kratce. Przechowujemy w słoiku do 2 tygodni.Rada : Jeśli stempelek będzie się przyklejał do ciasta, zanurzcie go w
mące i otrzepcie z nadmiaru
mąki :)



\