Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegopierś z
indyka 1 kilogramów
chudy boczek, plastry 100 gramów
cebula 4 sztuk
pory 4 sztuk
pieczarki 400 gramów
pomidory 6 sztuk
ziemniaki 750 gramów
tymianek, listki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso oprószyć
solą i
pieprzem. Obłożyć plasterkami
boczku i ułożyć na natłuszczonej brytfannie. Piec 50 minut w 150 stopniach.Oczyszczoną
cebulę pokroić w słupki, a oczyszczone
pory w grube ukośne plastry.
Pomidory umyć, a
pieczarki oczyścić. Po godzinie pieczenia warzywa ułożyć wokół pieczeni i piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie warzywa przewrócić na drugą stronę, oprószyć
solą i
pieprzem i zwiększyć temperaturę do 200 stopni, pic jeszcze 20 minut.Oczyszczone
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.Pieczeń ułożyć na ogrzanym półmisku i pokroić w plastry. Obłożyć upieczonymi warzywami i polać sosem z pieczenia. Pozostały sos przelać do sosjerki. Udekorować gałązkami świeżego
tymianku. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z
ziemniakami.Uwagi:
Tymianek można zastąpić innymi świeżymi
ziołami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: WubeData: 2009-04-27bardzo dobre:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: