ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z indyka z warzywami

Pieczeń z indyka z warzywami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
pierś z indyka 1 kilogramów
chudy boczek, plastry 100 gramów
cebula 4 sztuk
pory 4 sztuk
pieczarki 400 gramów
pomidory 6 sztuk
ziemniaki 750 gramów
tymianek, listki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć plasterkami boczku i ułożyć na natłuszczonej brytfannie. Piec 50 minut w 150 stopniach.
Oczyszczoną cebulę pokroić w słupki, a oczyszczone pory w grube ukośne plastry. Pomidory umyć, a pieczarki oczyścić. Po godzinie pieczenia warzywa ułożyć wokół pieczeni i piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie warzywa przewrócić na drugą stronę, oprószyć solą i pieprzem i zwiększyć temperaturę do 200 stopni, pic jeszcze 20 minut.
Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Pieczeń ułożyć na ogrzanym półmisku i pokroić w plastry. Obłożyć upieczonymi warzywami i polać sosem z pieczenia. Pozostały sos przelać do sosjerki. Udekorować gałązkami świeżego tymianku. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z ziemniakami.
Uwagi:
Tymianek można zastąpić innymi świeżymi ziołami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: Wube
Data: 2009-04-27
bardzo dobre:)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4966/Pieczen-z-indyka-z-warzywami