ßßß Cookit - przepis na Wytrawna tarta grzechu warta!

Wytrawna tarta grzechu warta!

nazwa

Wykonanie

Weekend spędziliśmy aktywnie, bo dwukrotnie byliśmy na basenie. W końcu udało nam się zmobilizować :) Oboje uwielbiamy pływać, a ja powinnam chodzić na basen przynajmniej raz w tygodniu. To nadrobiłam za dwa ;) Nie wiem, czy to basen mnie rozleniwił, czy po prostu nie miałam weny, ale wczoraj kompletnie nie miałam pomysłu na obiad. W lodówce miałam mięso z niedzielnego rosołu, niestety bez warzyw. Pamiętając fantastyczny przepis Elexis na tartę ziemniaczaną, ruszyłam do kuchni (przepis na spód z bloga Ważne że smacznie!, ale całość podpatrzona u Elexis). Trochę go zmodyfikowałam - miałam mnóstwo innych warzw, więc postanowiłam je wykorzystać. Efekt jest niesamowity! Tarta smakuje fantastycznie! Niestety nie miałam warzyw z rosołu, dlatego mięso wyszło trochę suche i przez to tarta się rozwalała, ale smakowała obłędnie. Polecam!!!!
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- mięso z rosołu (u mnie 3 udka i kawałek mięsa wołowego),
- warzywa z rosołu,
- ok. 200 g pieczarek,
- 1 mały por,
- 1/2 papryki,
- 1 średni pomidor,
- sól, pieprz czarny mielony Prymat,
- oliwa.
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą. Ziemniaki i cebulę łączymy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Taka mieszanka będzie stanowiła spód do tarty.
2. Odrobiną oliwy smarujemy formę do tarty. Przygotowaną masą ziemniaczano-cebulową wykładamy formę. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy resztę składników: pieczarki podsmażamy na łyżce oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozkładamy gotowe pieczarki.
4. Mięso mielimy w maszynce, najlepiej z dodatkiem warzyw z rosołu (wówczas nie będzie suche). Dodajemy drobno pokrojonego pora (dodałam jeszcze małą marchewkę i selera starte na tarce, gdyż nie miałam innych warzyw). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe mięso rozkładamy na pieczarkach.
5. Na wierzchu rozkładamy paprykę (umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w cienkie paseczki). Dodajemy także umytego i pokrojonego w kostkę pomidora. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika (w tej samej temperaturze - najlepiej wszystkie składniki przygotować zanim spód się podpiecze, a potem tylko rozłożyć i wstawić tartę raz jeszcze). Pieczemy ok. 15 minut. Smacznego!
Niestety nie mam zdjęć tarty w przekroju - trochę się rozwalała za sprawą mięsa. Niestety warzywa zjedliśmy, więc musiało być samo mięso :) Tarta jest przepyszna! A ziemniaczany spód można wykorzystać do wielu różnych wersji wytrawnej tarty. Idealnie pasowałby ser żółty na wierzchu - ja zrezygnowałam z tego dodatku ze względu na dietę Męża :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/09/wytrawna-tarta-grzechu-warta.html