Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
wieprzowina chuda 1 kilogramów
ziemniaki małe 9 sztuk
oliwa 7 łyżek stołowych
czosnek rozrdobniony 2 ząbki
rozmaryn suszony 2 łyżek deserowych
tymianek suszony 2 łyżek deserowych
bazylia suszona 1 łyżek deserowych
wino biale wytrawne 0,75 szklanek
cebula czerwona 3 sztuk
ocet balsamiczny 3 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:
Oliwę wymieszać z
czosnkiem,
ziołami i
solą.
Mięso naciąć w kilku miejscach i rowki napełnić 4 łyżkami
oliwy z przyprawami. Odstawić
mięso na kilka godzin. Resztę
ziołowej oliwy podgrzać i smażyć na niej
wieprzowinę z każdej strony przez 10 minut, aż będzie rumiana. Dodać
wino i smażyć jeszcze 5 minut.
Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, dookoła ułożyć obrane i przekrojone na pół
ziemniaki. Piec 60 minut w 180 stopniach. Dodać pokrojone w ćwiartki
cebule, polać
octem i jeszcze posolić. Wymieszać, aby
ziemniaki pokryły się sosem z
mięsa. Piec przez dalsze 30 minut. Wyjąć pieczeń i ostudzić przez 10 minut. Podawać z upieczonymi
ziemniakami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: