ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wieprzowa z pieczonymi ziemniakami

Pieczeń wieprzowa z pieczonymi ziemniakami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
wieprzowina chuda 1 kilogramów
ziemniaki małe 9 sztuk
oliwa 7 łyżek stołowych
czosnek rozrdobniony 2 ząbki
rozmaryn suszony 2 łyżek deserowych
tymianek suszony 2 łyżek deserowych
bazylia suszona 1 łyżek deserowych
wino biale wytrawne 0,75 szklanek
cebula czerwona 3 sztuk
ocet balsamiczny 3 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Oliwę wymieszać z czosnkiem, ziołami i solą. Mięso naciąć w kilku miejscach i rowki napełnić 4 łyżkami oliwy z przyprawami. Odstawić mięso na kilka godzin. Resztę ziołowej oliwy podgrzać i smażyć na niej wieprzowinę z każdej strony przez 10 minut, aż będzie rumiana. Dodać wino i smażyć jeszcze 5 minut. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, dookoła ułożyć obrane i przekrojone na pół ziemniaki. Piec 60 minut w 180 stopniach. Dodać pokrojone w ćwiartki cebule, polać octem i jeszcze posolić. Wymieszać, aby ziemniaki pokryły się sosem z mięsa. Piec przez dalsze 30 minut. Wyjąć pieczeń i ostudzić przez 10 minut. Podawać z upieczonymi ziemniakami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5340/Pieczen-wieprzowa-z-pieczonymi-ziemniakami