Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 30 dekagramów
masło 20 dekagramów
cukier 10 dekagramów
żółtko 1 sztuk
margaryna według uznaniaWykonanie:Miękkie
masło siekamy z
mąką, dodajemy szczyptę
soli, nieco
wody i
żółtko.Wyrabiamy dokładnie na tłuste gładkie ciasto. Jeśli jest za tłuste i za bardzo się klei, dodajemy nieco
mąki. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Wysmarowaną
margaryną okrągłą formę (26 cm) wykładamy rozwałkowanym na grubość 4-5 mm
ciastem. Można też z zimnego ciasta nożem odkrawać grubsze płaty i wykładać nimi formę, rozpłaszczając i dociskając palcami. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 stopni C i wstawiamy ciasto na 15 - 20 minut. Powinno się upiec, ale nie przepiec.
Rodzynki zalewamy na 20 minut
herbatą.
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, prażymy w rondelku z odrobiną
wody. W drugim rondelku z 2 łyżek
cukru i 2 łyżek
wody gotujemy
syrop, dodajemy cieniutko obraną, w małych płatkach skórkę ze sparzonej
cytryny, a po 3 minutach plasterki
cytryny i
pomarańczy (obrane również z białej wewnętrznej skórki). Smażymy 5 minut na małym ogniu. Z
białka i łyżeczki
cukru ze szczyptą
soli ubijamy sztywną pianę. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni C. Na kwadrans przed podaniem na upieczonym cieście układamy
jabłka,
cytrusy i pianę. Posypujemy
rodzynkami. Ciasto wstawiamy do piekarnika, zapiekamy 5-8 minut tylko od góry. Podajemy ciepłe z
bitą śmietanką lub dobrze schłodzoną
śmietaną. Podane składniki starczą na więcej niż jedno ciasto, ale na mniej niż dwa, niestety. To, co zostaje, odkładamy na zapas do zamrażalnika albo pieczemy kruche
ciasteczka.Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: